Strijd om gestranden te redden in India en Pakistan
08 Sep 2014, 18:00
foto
De stad Lahore in Pakistan 'drijft' op het water na zware regens in de afgelopen week. (Foto: Reuters)


Reddingsteams in India en Pakistan staan voor het enorm karwei om honderdduizenden mensen die zijn gestrand door de vernietigende overstromingen te evacueren. De provincie Punjab, waar de rivieren buiten hun oevers zijn getreden, is het zwaarst getroffen gebied in Pakistan.

In het door India bestuurde deel van Kashmir, is de hoofdstad Srinagar ondergedompeld en wachten veel bewoners op daken op redding. Een week van overstromingen heeft het dodental in beide landen gebracht op minstens 280. Veel straten zijn veranderd in meren.

Leger en luchtmacht troepen werken dag en nacht om de ontheemde bewoners te redden, zeggen functionarissen in het Indiase deel van Kashmir. Helikopters en vliegtuigen zijn ingezet om de bewoners te evacueren van gebieden waar de overstromingen, gebouwen en bruggen hebben neergehaald en de communicatieverbindingen hebben afgesneden. Premier Narendra Modi heeft de overstromingen beschreven als “een nationale ramp.”

In Pakistan zijn grote aantallen mensen ontheemd en zijn duizenden huizen vernietigd. Grote delen van de landbouwgrond liggen er verwoest bij. De rivier Chenab is dramatisch gestegen tot een zogenaamde supervloed. Het verwoestende water heeft zondag huizen en vee van zo’n 600 dorpen in de regios Gujranwala en Sialkot meegesleurd.

De tempels in Jammu, India, zijn ook niet bespaard gebleven. Het vloedwater heeft de tempels in het gebied overstroomd. Er zijn veel berichten over verlies en verwoesting van de arme gemeenschappen in de getroffen gebieden.
De opdracht tot evacuatie is inmiddels gegeven voor veel gemeenschappen die wonen in de overstroomde gebieden in het centrum van Punjab. Er wordt gevreesd dat de zware regens en overstromingen zich in de komende week uitbreiden naar het zuiden naar de Pakistaanse provincie Sindh.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May