WHO-rapport: Zelfdoding is te voorkomen
05 Sep 2014, 22:00
foto


Vermindering van de toegang tot middelen die worden gebruikt om uit het leven te stappen, is een manier om dit soort sterfgevallen te voorkomen. Verantwoordelijke rapportage van zelfdoding in de media, kan ook effectief zijn om suïcide tegen te gaan. Zo zou bij de berichtgeving moeten worden gelet op de taal en moeten expliciete beschrijvingen van de methoden die worden gebruikt worden vermeden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een week voor Wereld Suïcide Preventiedag, 10 september, haar rapport ‘Preventing suicide: A global imperative’ gepubliceerd. De dag zelf biedt een mogelijkheid voor gezamenlijke actie om de bewustwording over zelfdoding en de preventie daarvan in de wereld te verhogen.
“Het maakt niet uit waar een land op dit moment staat in de preventie van zelfdoding,” zegt Alexandra Fleischmann, wetenschapper bij de afdeling Geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg bij de WHO. “Er kunnen effectieve maatregelen worden getroffen, om te beginnen zelfs op kleine schaal en op lokaal niveau. Wereldwijd stappen jaarlijks 800.000 mensen uit het leven. Suriname staat op de zesde plaats op de wereldranglijst van de hoogste zelfdodingscijfers.

Het WHO-rapport, de eerste publicatie in haar soort, presenteert een uitgebreid overzicht van zelfdoding, pogingen en geslaagde suïcide preventie inspanningen wereldwijd. “We weten wat werkt. Nu is het tijd om te handelen,” zegt Shekhar Saxena, directeur van de afdeling Geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg bij de WHO.

In het WHO Mental Health Action Plan 2013-2020 hebben de WHO-lidstaten zich ertoe verplicht te werken aan de wereldwijde doelstelling om het aantal zelfdodingsgevallen met tien procent te verminderen tegen het jaar 2020. De WHO beveelt landen aan om een scala aan overheidsdiensten te ontwikkelen voor een uitgebreide gecoördineerde aanpak van het zelfdodingsvraagstuk. “Samenwerking op hoog niveau is in deze aanpak niet alleen binnen de gezondheidszorg noodzakelijk, maar ook binnen het onderwijs, de werkgelegenheid, sociale zekerheid en juridische afdelingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May