WHO: Om de 40 seconden stapt iemand uit het leven
05 Sep 2014, 01:00
foto
Suriname heeft een crisishulplijn ingesteld voor personen die zelfdodingsneigingen hebben.


Jaarlijks stappen meer dan 800.000 mensen uit het leven. Volgens het eerste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over preventie van zelfdoding pleegt om de 40 seconden een persoon suïcide. Het wereldwijde rapport: ‘Preventing suicide: A global imperative (het voorkomen van zelfdoding: een wereld opdracht) is donderdag gepubliceerd.

Ongeveer 75% van de zelfdodingen komt voor in laag- en midden-inkomenslanden. In de WHO-regio van de Amerika’s had Guyana in 2012 het hoogst aantal geschatte zelfdodingen wereldwijd. Suriname heeft wereldwijd de zesde hoogste suïcidecijfers. Zelfdodingscijfers in deze regio tonen een eerste piek onder de jongeren, blijven op hetzelfde niveau voor andere leeftijdsgroepen en pieken weer bij oudere mannen.

In landen met hoge inkomens, stapt de helft van de mensen door ophanging uit het leven. Op de tweede plaats worden vuurwapens gebruikt, zo’n 18 procent. In de hoge inkomenslanden in de Amerika’s gebruiken zelfdoders in 46 procent een vuurwapen. In andere hoge inkomens landen in de wereld is dat aantal 4,5 procent.

Pesticidevergiftiging, ophanging en vuurwapens behoren wereldwijd tot de meest voorkomende methoden van zelfdoding. In Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en een aantal Europese landen is bewezen dat als de toegang tot deze middelen wordt beperkt, zelfdoding kan worden voorkomen. Een ander middel om zelfdoding te voorkomen is een toezegging van de nationale regeringen voor de opstelling en uitvoering van een gecoördineerd plan van aanpak. Op dit moment hebben slechts 28 landen nationale zelfdoding preventiestrategieën.

"Dit rapport is een oproep tot actie om een groot probleem voor de volksgezondheid, die is al veel te lang is gehuld in een taboe aan te pakken," zegt WHO-directeur-generaal, Margaret Chan. Zelfdoding komt over de hele wereld voor en kan op bijna elke leeftijd. Wereldwijd zijn de zelfmoordcijfers het hoogst bij mensen van 70 jaar en ouder. In sommige landen, echter, zijn de hoogste percentages te vinden onder de jongeren. Opvallend is dat suïcide wereldwijd de tweede doodsoorzaak is in de leeftijdsgroep 15 tot 29.

In het algemeen stappen meer mannen uit het leven dan vrouwen. In rijkere landen slaan driemaal zoveel mannen de hand aan zichzelf dan vrouwen. Mannen van 50 jaar en ouder vormen een bijzondere kwetsbare groep.
In laag- en midden-inkomenslanden, kiezen veel meer jonge volwassenen en oudere vrouwen voor zelfdoding dan in landen met hoge inkomens. Twee keer zoveel vrouwen boven de 70 jaar plegen suïcide dan vrouwen tussen 15 en 29 jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May