De Groene School leert jeugd omgaan met milieu
14 Aug 2014, 18:00
foto
Milieubrigadiertjes uit Nickerie. (Foto: Suwama)


In het schooljaar 2013-2014 zijn 170 scholen uit Saramacca, Nickerie, Coronie, Commewijne, Para, Wanica en Paramaribo toegetreden tot het netwerk van De Groene school. Er zijn op deze scholen 140 leerkrachten getraind, die op hun beurt de leerlingen trainen. 832 kinderen werden geïnstalleerd als milieubrigadiertje en met de voorlichtingsprogramma’s zijn 4364 kinderen bereikt.

Dit zijn enkele van de resultaten van het eerste jaar van fase 2 van het project de Groene School, dat uitgevoerd is door stichting Suwama en wordt gefinancierd door Staatsolie Foundation for Community Development en Suriname Conservation Foundation. Het project streeft ernaar de jeugd op een duurzame en verantwoorde manier te leren omgaan met het milieu. De scholen ontvangen een pakket aan materialen en er worden milieubrigadiertjes geïnstalleerd, die de verantwoordelijkheid dragen voor de Groene School.

Structurele gedragsverandering
De leermethode van de Groene School is gebaseerd op Zie en Doe voorbeelden en Spel om interactie te stimuleren, waarbij ook goed gedrag wordt gestimuleerd en beloond en ongewenst gedrag structureel wordt aangepakt, zegt Suwama. De kinderen leren over biodiversiteit, energie en waterbesparing en afval: een schone omgeving en recycling van plastic flessen. Met de voorlichting wil men gedragsverandering van de jeugd bevorderen, zodat zij op een duurzame en verantwoorde manier omgaan met het milieu en wordt er ook een basis gelegd van duurzame structuren en samenwerkingen voor de toekomst.

Het project De Groene School, ging van start in oktober 2012 en wordt landelijk uitgevoerd op alle basisscholen in Suriname. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, Stg. Villa Zapakara, Bioslogos en andere groene organisaties werken mee bij de uitvoering. De eerste fase is gestart in oktober 2012, de tweede fase in 2013. In oktober 2014 wordt het project voortgezet op de basisscholen in Marowijne.

Voor het inzamelen van de plastic flessen op de scholen zijn er in samenwerking met Stg. Villa Zapakara verschillende inzamel ‘Batra’s’ ontworpen. De ‘Batra’s’ stimuleren het verzamelen van plastic flessen op een interactieve en prettige manier.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May