Stibosu pleit voor wetgeving afkolven borstmelk op werkplek
11 Aug 2014, 15:00
foto


Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname (Stibosu) pleit voor een wet voor moeders die borstvoeding aan hun baby's willen geven op de werkplek. Het is vaak gebleken dat moeders uitsluitend borstvoeding willen geven maar, zodra ze beginnen te werken lukt dit niet meer. Het werk biedt deze mogelijkheid niet, zegt coördinator Carmen Scholsberg, aan Starnieuws.

Een wet en regelgeving zijn noodzakelijk, waarbij werkgevers zich eraan dienen te houden dat moeders de ruimte krijgen aan het werk af te kunnen kolven en de moedermelk gekoeld kunnen bewaren. Het gaat om het creëren van een ruimte door de werkgevers voor de moeders. Stibosu maakt zich er sterk voor dat de pasgeboren baby's tenminste zes maanden uitsluitend met moedermelk gevoed worden. Dan is het kind volledig beschermd tegen de veel voorkomende kinderziekten zoals diarree en longontsteking. Deze kinderziekten zijn de belangrijkste oorzaken van kindersterfte wereldwijd.

Na een zwangerschapsverlof van drie maanden moeten veel moeders weer naar het werk. Als het werk het niet toelaat dat de moeders kunnen afkolven, krijgt de baby al gauw de flesvoeding. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) is de instantie om werk van te maken dat deze wet er komt via het ministerie van Volksgezondheid.
Scholsberg is hoopvol gestemd omdat de bewustwordingscampagne de afgelopen week erin heeft geresulteerd dat de aanschaf van kolfapparaten is toegenomen. De mensen hebben volgens Scholsberg begrepen dat borstvoeding de beste is voor de baby.
De stichting hoopt met wetgeving het geven van borstvoeding nog meer te stimuleren en de gezondheid van baby's te bevorderen.

Danielle Atmopawiro
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May