Werknemers Esther stichting leggen werk neer
06 Aug 2014, 18:00
foto


Werknemers van de Esther stichting hebben vandaag het werk neergelegd. Aanvankelijk was het de bedoeling de instelling volledig plat te leggen en de poort gesloten te houden. Na een spoedgesprek met het bestuur van de bond is besloten hiervan af te zien.

Bondsvoorzitter Murwin Leeflang zegt dat een totale platlegging de bewoners zwaar zou treffen. Het aspect van hygiëne, waar het tehuis mee te kampen heeft, zou volgens hem in een rampzalige situatie kunnen veranderen. De werknemers hebben wel voet bij stuk gehouden dat zij niet later dan 12 uur ophouden met werken totdat het bondsbestuur een oplossing heeft bereikt.

Tijdens het gesprek met werknemers bleek dat al sinds maandag de actie moet zijn begonnen en dat er veel meer op het spel staat dan eerst het geval bleek te zijn. “Er is een zware onderbezetting. Op een afdeling waar ten minste zeventien mensen nodig zijn, zijn er maar elf personen. Het werk van anderen dat moet worden gedaan, blijft liggen. Er moet extra gewerkt worden in de weekenden en met feestdagen, zonder dat de mensen hun extra vergoeding voor krijgen. Sommige werknemers hebben al vijf maanden hun extra vergoeding niet gekregen”, legt Leeflang uit.
Het gebrek aan werkmateriaal maakt de situatie erger. “Vijf mensen moeten één emmer gebruiken om schoon te maken, er zijn geen handschoenen, niet genoeg bezems, geen mondkapjes en andere middelen om de werknemers vlot en veilig te laten werken”, somt Leeflang op. Onder deze omstandigheden is het personeel totaal niet gemotiveerd om te werken.

Na het gesprek met de werknemers is een brief gestuurd naar minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, waaronder de stichting valt. Leeflang zou ook een gesprek hebben met Magda Milano, voorzitter van het stichtingsbestuur. Nog altijd ontbeert de Esther stichting een directeur, die door de regering moet worden aangesteld. Het schoonmaakwerk zou volgens een belofte van Amafo worden uitbesteed, maar ook daar is nog niets van terecht gekomen. ”Het duurt de mensen allemaal veel te lang”, zegt Leeflang.
Milano zegt wel met Leeflang gesproken te hebben, echter wil zij zich beter laten informeren over de situatie en wil vooralsnog geen uitspraken doen in de media.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May