Ratings noodzakelijk voor landen die lenen
06 Aug 2014, 00:00
foto


Een rating is het resultaat van beleid. Voor een lener is het noodzakelijk om een rating te hebben, aangezien de totale internationale kapitaalmarkt de terugbetalingscapaciteit van een lener op de rating baseert. Suriname heeft al ratings van de Amerikaanse ratingsbureaus Moody’s, Standard & Poors en Fitch. De laatste rating van Suriname, BB+ komt van het Chinese Dagong ratingsbureau. Dagong betekent ‘onpartijdig en neutraal’ in het Mandarijns.

Bij een rating hoort een bepaald leentarief, “dit is een transparant mechanisme,” antwoordt Centrale bankpresident Gillmore Hoefdraad op vragen van Starnieuws. Landen krijgen van diverse instellingen beoordelingen. Het grote verschil tussen een kredietwaardigheidsoordeel en andere beoordelingen (bijvoorbeeld van het IMF) is dat de rating een oordeel geeft over de beschikbaarheid van kapitaal en over de rente-tarieven waartegen Suriname kan lenen. “Door een professionele financieel-economische politiek te voeren, kan een land promoveren.”

De bankpresident legt uit dat een rating ook noodzakelijk is, wil een land een obligatielening uitgeven. Met de nieuwe Dagong-rating kan Suriname eventueel een obligatie op de Aziatische kapitaalmarkt uitgeven. Bij deze kunnen ook Surinaamse semi-overheidsinstituten en bedrijven meeliften op de staats-rating, voegt Hoefdraad eraan toe.

Een rating aanvragen kost internationaal gemiddeld tussen de US$ 100.000 en US$ 200.000. Suriname ligt wat lager, zegt bankpresident Hoefdraad, “tussen de US$ 50.000 en US$ 100.000.” Hij wijst erop dat deze kosten vaak worden opgenomen in de totale fee-structuur als er ook een obligatie wordt uitgegeven. Hij vindt dat deze kosten marginaal zijn in vergelijking met de voordelen die de Staat en het bedrijfsleven bij een rating kunnen realiseren.

De Dagong-rating opent voor Suriname niet alleen de mogelijkheid om te lenen in China, maar heeft tegelijkertijd een positieve invloed op het imago van Suriname in de tweede economie van de wereld. Hoefdraad zegt dat juist omdat Dagong gezaghebbend en onafhankelijk is, de rating significante voordelen zal hebben voor Suriname en het bedrijfsleven. “Surinaamse bedrijven zullen dan moeten komen met degelijke en robuuste plannen om gebruik te maken van dergelijke funding.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May