Surinaamse Arbitrage Instituut weer actief
05 Aug 2014, 08:00
foto
Riem Jan Tjittes van de Vrije Universiteit Amsterdam en Ferdinand Welzijn, voorzitter van het Surinaamse Arbitrage Instituut. (Foto: René Gompers)


Conflicten hoeven binnenkort niet meer perse aan de ‘groene’ tafel uitgevochten te worden. Dat kan nu ook aan de ‘blauwe’ tafel. Geschillen kunnen worden opgelost door ‘arbiters’, deskundigen op een bepaald gebied die een oordeel over een bepaalde situatie kunnen uitspreken en door ‘mediation’, bemiddeling van conflicterende partijen om zelf tot een werkbare oplossing te komen.

Het Surinaamse Arbitrage Instituut (SAI) is na ruim 20 jaren van stilte weer actief gemaakt op maandagavond in de ‘Corner House’ aan de Waterkant. De Sai gaat samenwerken met het Nederlandse Arbitrage Instituut (NAI).

Voordat de overeenkomst werd getekend, gaf Riem Jan Tjittes van de Vrije Universiteit Amsterdam een uiteenzetting over het belang van een arbitragesysteem. “Over heel de wereld wordt dit systeem als alternatief voor de normale rechtsgang toegepast. Het is niet alleen flexibeler, maar het bespaart de conflicterende partijen veel tijd en moeite,” gaf Tjittes aan. “Het is ook kostenbesparend vooral als conflicterende partijen voor ‘mediation’ kiezen. De vonnissen die de particuliere rechter hebben uitgesproken, hebben net zoveel waarde als de uitgesproken vonnis van de overheidsrechter.

Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, juicht het initiatief toe. Deze methode om geschillen te beslechten, kan helpen het land te ontwikkelen en het investeringsklimaat aantrekkelijker maken. “Daarnaast zal de druk op de overheidsrechter en de rechterlijke organisatie afnemen met alle positieve gevolgen van dien,” merkte Rasoelbaks op. Er zijn te weinig rechters om de ruim 8.000 civiele zaken per jaar te behandelen, liet de waarnemend president weten. Suriname telt nog geen twintig rechters.

Ferdinand Welzijn, voorzitter van SAI, hoopt op een hechte samenwerking tussen alle organisaties die met met rechtspleging te maken hebben. “Dit is een andere manier om conflicten op te lossen. Wij gaan hard werken om de opgewekte verwachtingen waar te maken.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May