China: Race om overlevenden te redden
04 Aug 2014, 10:00
foto
Politieagenten en brandweerlieden proberen de gewonden van de aardbeving in het bergachtige Zhaotong te redden. (Foto: Reuters)


China heeft 2.500 soldaten gestuurd naar het zuidwesten van de provincie Yunnan nadat het gebied zondag was getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,1. Het aantal doden blijft stijgen. De teller staat nu op 398 doden en 1.800 gewonden.

Chinese troepen zijn met detectie-instrumenten en graafuitrusting op weg naar de regio om te helpen met reddingswerkzaamheden. President Xi Jinping heeft de troepen op het hart gedrukt zich tot het uiterste in te spannen om overlevenden te vinden.

De soldaten zullen zich voegen bij de meer dan 300 politie- en brandweermensen van Zhaotong. Er zijn ook zo’n 400 hulpverleners en speurhonden uit de hele provincie Yunnan naar het zwaarst getroffen gebied. Het persbureau Xinhua meldt dat premier Li Keqiang ook op weg was naar het gebied. Er zijn 12.000 huizen verwoest en ongeveer 30.000 andere zijn beschadigd.

De regering heeft gisteren al duizenden tenten, opklapbedden, dekens en jassen naar de rampzone gestuurd. Hulpverleners worstelen er echter mee om deze broodnodige spullen te brengen naar het getroffen bergachtig gebied. Voortdurende regen en aanhoudende aardverschuivingen hebben veel wegen in de regio onbruikbaar beschadigd.

Een woordvoerder van VN-chef Ban Ki-moon heeft gezegd dat de secretaris-generaal "bedroefd is door het verlies van levens." Het Witte Huis heeft zijn medeleven betuigd en gezegd dat de VS klaar staat om te helpen.
De aardbeving is de zwaarste in veertien jaar die de provincie Yunnan heeft getroffen. Zuid-West-China ligt in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May