Bouw- en Woonbeurs deelnemers pakken groter uit
02 Aug 2014, 13:00
foto
Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken bij het muurtje dat 'hij' heeft opgetrokken op de Bouw-en Woonbeurs. (Foto: René Gompers)


Met het demonstreren van een nieuwe bouwtechniek heeft minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, de Bouw- en Woonbeurs geopend. De participanten hebben op de vierde editie van de beurs in Flamboyantpark groter uitgepakt. Het evenement is georganiseerd door stichting Welzorg en Welzijn en is bedoeld om de samenleving bewuster te maken over de mogelijkheden van wonen en bouwen in Suriname.

Parmessar heeft een muurtje met speciale massieve stenen opgetrokken. De stenen worden met 'lijm' in plaats van cement bij elkaar gehouden. De beurs onderscheidt zich van de vorige edities met de uitgebreide expositie van nieuwe ontwerpen en nieuwe bouwtechnieken. Er staan dit jaar vierenzestig exposanten in 108 stands. “Er is veel behoefte,” licht Wierash Gangarampanday, voorzitter van stichting Welzorg en Welzijn toe. “Bezoekers zijn op zoek naar informatie en de participanten zijn gegroeid en met de technologie meegegaan. Dit jaar worden er dan ook veel meer nieuwe bouwtechnieken gepresenteerd.

Een andere bijzonderheid is de presentatie van de ‘Bouw- en Woonbedrijvengids’. Het boek moet de toegang naar de mensen die met bouwen te maken vergemakkelijken, legt Zamora Pengel die belast is met het boek uit. “Laten we eerlijk zijn. Het is een doolhof in de bouw. Hier zitten namen en nummers van de nodige bedrijven in. Je hoeft dan niet meer persé iemand te kennen die een bijvoorbeeld een goede schilder of loodgieter kent. Je kunt nu gewoon rechtstreeks contact maken met de ondernemers.”
Nog een bijzonderheid is dat de bezoekers op de beurs een huis kunnen kopen: er is een huis opgezet die wordt geveild. Bezoekers mogen tot en met de laatste dag op 5 augustus een bod doen.

Op de beurs staan er behalve aannemers ook makelaars, banken, bedrijven die te maken hebben met interieur, verzekeringen, bouwmaterialen en nutsbedrijven. Parmessar is blij met de beurs. De bewindsman zegt dat de overheid ook stappen onderneemt om zaken vlotter te laten lopen in de bouwsector. De eisen voor een bouwvergunning zullen strenger worden en enkele staatsbesluiten zullen worden herzien. “Het bouwen van een woning doen de meeste mensen maar één keer in hun leven. Daarom is het van belang dat het proces van wonen en bouwen niet met drama verloopt.” De beurs is vrijdag van start gegaan en duurt vijf dagen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May