Obama: MH17 getroffen door raket rebellen Oekraïne
18 Jul 2014, 22:00
foto
Er zijn vandaag 181 lichamen geborgen van de rampvlucht MH17. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Barack Obama is ervan overtuigd dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald door een afweerraket die is afgevuurd vanuit een door rebellen gecontroleerd gebied in het oosten van Oekraïne. Het vliegtuig is gisteren gecrasht. Alle 298 passagiers zijn omgekomen.

Obama noemt de aanslag "een schande van onbeschrijflijke verhoudingen." Hij zegt dat hij ervoor zal zorgen dat de waarheid naar boven komt. De VS en Rusland botsten eerder tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. De Russische gezant schuift alle schuld voor aanvallen in de oostelijke gebieden in de schoenen van Oekraïense legertroepen.

Twintig internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn vandaag aangekomen op de rampplek bij het dorpje Grabovo. De Zwitserse ambassadeur bij de OVSE, Thomas Greminger, zei dat het team geen volledige toegang heeft gekregen en werd gestopt door "lokale illegale gewapende groepen".

De Boeing 777 vloog van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het toestel is neergekomen tussen Krasni Luch in de Luhansk regio en Shakhtarsk in de naburige regio Donetsk. Volgens de recentste cijfers die Malaysia Airlines heeft vrijgegeven zaten er 189 Nederlanders aan boord van het toestel. Verder waren er 27 Australiërs, 44 Maleisiërs (onder wie 15 bemanningsleden), 12 Indonesiërs en 10 Britten, samen met een aantal andere nationaliteiten op de rampvlucht.

Waarheid naar boven
Tijdens een briefing in het Witte Huis zei president Obama dat er aanwijzingen zijn dat het vliegtuig werd neergeschoten door een grond-lucht raket die is gelanceerd vanuit een gebied dat wordt gecontroleerd door separatisten in Oekraïne die door Rusland worden gesteund. "Ik denk dat het voor ons belangrijk is om te erkennen dat deze schandalige gebeurtenis onderstreept dat het tijd is om de vrede en veiligheid te herstellen in Oekraïne.”

Het Amerikaanse staatshoofd heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Hij eist dat onderzoekers volledige toegang krijgen tot het rampgebied en dat er niet wordt geknoeid met het bewijs. "Dit is een wereldwijde tragedie ... De ogen van de wereld zijn gericht op het oosten van Oekraïne, en we gaan ervoor zorgen dat de waarheid naar boven komt." Obama zei dat het aan Rusland ligt om de stroom van zware wapens en strijders in Oekraïne te stoppen.

Daad van terrorisme
Tijdens de spoedvergadering van de Veiligheidsraad vandaag zei VS-gezant Samanta Power dat de VS niet kan uitsluiten dat de Russen de separatisten hadden geholpen bij het vuren van de raket. “President Putin heeft bij verschillende gelegenheden aangegeven dat hij werkt aan dialoog en vrede, en elke keer heeft hij die toezegging verbroken.” Power stelde dat Rusland deze oorlog kan en moet beëindigen.

In een gezamenlijke verklaring heeft de VN opgeroepen tot een "volledig, grondig en onafhankelijk internationaal onderzoek". De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin zei dat er geen druk mag worden gezet op dit onderzoek, in een poging om voorbarig te veroordelen met uitgebreide verklaringen en insinuaties die niet gerechtvaardigd zijn." Hij stelde het Oekraïense leger verantwoordelijk voor "strafacties op burgerdoelen en infrastructuur, waarbij tientallen burgers zijn gedood." De diplomaat voegde eraan toe dat de aanslagen zo snel mogelijk moeten worden gestopt. Churkin had ook kritiek op de VS en zei dat Washington druk op Oekraïne heeft uitgeoefend om de crisis te laten escaleren. “En werd de schuld aan Rusland gegeven.”

Oekraïne noemde de ramp een "daad van terrorisme". Oekraïense autoriteiten hebben onderschepte telefoongesprekken vrijgegeven waaruit blijkt dat het vliegtuig is neergeschoten door separatisten. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de rebellen te helpen en hen te voorzien van geavanceerde wapens.

Voor Malaysia Airlines is het de tweede ramp met een Boeing dit jaar. Vlucht MH370 verdween op 8 maart onderweg van Maleisië naar China en is nog steeds niet gevonden. Aan boord waren 239 passagiers. Onder de doden van rampvlucht MH17 is de wereldberoemde Nederlandse onderzoeker Joep Lange, die met een aantal passagiers op weg was naar een internationale aids-conferentie in Australië.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May