Staatsolie zoekt olie op eigen risico
18 Jul 2014, 12:13
foto
Staatsolie Maatschappij Suriname heeft vanmorgen een contract getekend met het Trinidadiaanse Well Services Petroleum Compagny. (Foto: René Gompers)


In december worden de eerste boringen naar olie verricht in 'Blok 4', een ondiep gedeelte van de zee langs het district Saramacca. Well Services Petroleum Compagny uit Trinidad zal de boringen namens Staatsolie Maatschappij Suriname doen. In de Banquet Hall van Torarica is vanmorgen daartoe het driejarig contract getekend. De verwachtingen voor het vinden van aardolie zijn heel hoog.

Er zullen negen putten worden geboord in het gebied. Op grond van onderzoeksresultaten enkele jaren terug is de stap gemaakt om boringen te verrichten. De kans dat olie gevonden wordt ligt tussen de 12 en 25 procent. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, Staatsolie-directeur Marc Waaldijk en de vertegenwoordigers van het Trinidadiaans bedrijf geloven er heilig in dat er olie zal worden gevonden. Het is de eerste keer dat Staatsolie 'op eigen risico' op zoek gaat naar olie in de zee. Weliswaar gebeurt het 'near shore', het kustgebied tot een diepte van 25 meters maar dat maakt het niet minder riskant, zegt Wim Dwarkasing, director van Production & Development bij Staatsolie. "Zo dicht langs de kust boren brengt heel veel risico’s met zich mee, financieel, technisch en voor het milieu." De operatie kost US$ 20 miljoen en wordt volledig bekostigd door Staatsolie.

De oliemaatschappij is ook bezig met seismisch onderzoek in het kustgebied. De mogelijke olievoorraden in de andere 'blokken' worden met de nieuwste technologie in kaart gebracht. De resultaten hiervan gaan leiden tot het verlengen van het contract met Well Services Petroleum Compagny. "Een mijlpaal in de geschiedenis van Staatsolie," noemt Waaldijk de nieuwe ontwikkeling. "Het is onbekend terrein, maar wij gaan de uitdaging niet uit de weg. Wij gaan olie vinden." Dwarkasing vult aan dat dit een stap is in de richting van het vergroten van de olievoorraden. "Het bedrijf groeit. Wij willen in 2030 tachtigduizend barrels per dag verwerken. Het is van belang om grote oliereserves te hebben. Reserves die langs de kust en in de zee liggen."

Voor minister Hok is het een logische stap om de booractiviteiten uit te breiden naar de zee. "Soms moet je gewoon op het paard springen. Vandaag de kust, morgen de zee. Ride that horse!" Well Services Petroleum Compagny heeft al eerder boringen verricht voor Staatsolie. In Nickerie hebben zij zes putten opgeleverd. "Alles wijst op een succesvolle boorcampagne," zegt Charles Brash van het bedrijf. "Dat de Heer ons behoedt van ongelukken en dat Hij ons leidt naar een goede bron."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May