Veiligheidsmedewerkers haven voor toetsing veiligheidsplan
17 Jul 2014, 06:00
foto
Veiligheidsmedewerkers haven met hun certificaat.


Sinds 2004 beschikt de haven van Suriname over een veiligheidsplan. Om de effectiviteit van het plan te toetsen moeten er om de zoveel tijd oefeningen gedaan worden. Om de 'drills' uit te kunnen voeren zijn een aantal veiligheidsmedewerkers van de verschillende havenfaciliteiten twee dagen getraind geworden. De 'Maritime Security Drills & Exercises Training' was georganiseerd door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) in samenwerking met de International Port Security Program, een project van de United States of America Coast Guard.

De beveiliging en veiligheid op havens die internationaal waterverkeer faciliteren zijn sinds de terroristische aanvallen op Amerika op 1 september 2001, drastisch aangescherpt. "Het blijft niet bij het hebben van een plan. Het plan mag niet statisch blijven", geeft Lloyd Gemerts, manager Maritime Administration bij de MAS, aan. "Het moet mee kunnen gaan met veranderingen, nieuwe omstandigheden en met nieuwe bedreigingen. Het plan moet getest worden op alle mogelijke scenario's. Daarvoor was de training. Er zijn handvatten gereikt aan de deelnemers om de 'drills' uit te kunnen voeren." Het plan is ook bedoeld voor andere calamiteiten dan terroristische aanvallen.

"De havens zijn van essentieel belang voor de economie, omdat van daaruit goederen een land inkomen of uitgaan", merkt Adam Birst van de Amerikaanse Kustwacht op. "Het is van groot belang dat ze goed beschermd worden tegen tuig dat gebruik wil maken van de havens." De training is afgesloten met een certificaat uitreiking bij de MAS. Twintig deelnemers hebben woensdag hun certificaten ontvangen. De International Port Security Program wordt in ruim honderd landen uitgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May