Overheid wordt officieel ingelicht over inslapen granman
15 Jul 2014, 02:00
foto
Het grootopperhoofd der Saramaccaners (foto: Ramon Keijzer)


Geheel volgens de gebruiken en rituelen van de Saramaccaanse stam, krijgt de overheid pas in de loop van dinsdag de officiële mededeling dat grootopperhoofd Belfon Aboikoni is ingeslapen. Een speciale delegatie is maandag vanuit de residentie van de granman te Asidonhopo vertrokken naar Paramaribo om de boodschap over te brengen.

De persoon van overheidswege die dit droevige bericht in ontvangst neemt, is de minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson. Hij dient op zijn buurt formeel de regering, met name president Desi Bouterse, hierover op de hoogte te stellen. De granman is op 24 juni ingeslapen. Hoofdkapitein Wanze Eduards van Pikin Slee is de delegatieleider. Betterson zegt dat hij dinsdag de delegatie verwacht op het ministerie. "

Het is inderdaad zo dat het mijn taak is om de regering te melden", verduidelijkt de bewindsman. De bedoeling van het bezoek is om verder na te gaan welke ondersteuning geboden moet worden voor een vlotte uitvaart, zegt hij. "We zijn als ministerie reeds ingekomen. Echter moet deze nieuwe ondersteuning worden gezien als een formele vanuit de zijde van de Saramaccaners. Traditiegetrouw kan nu pas worden gesproken over het inslapen van de granman".

Ondertussen vinden enkele rituelen plaats te Asidonhopo. Verwacht wordt dat de granman nog enkele weken in het dorp zal zijn, voordat hij naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht. Hij was geruime tijd ziek. Belfon Aboikoni volgde op 65-jarige leeftijd in oktober 2005 Songo Aboikoni op die twee jaar eerder was ingeslapen.

Ala-D Media
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May