Sarkozy riskeert gevangenisstraf
02 Jul 2014, 18:00
foto
Een zeer bezorgd kijkende Nicolas Sarkozy op weg naar zijn verhoor. (Beeld: BBC)


De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is na 15 uren verhoor door de anti-corruptie recherche, vanmorgen vrijgelaten. Als Sarkozy schuldig wordt bevonden aan de aantijgingen van machtsmisbruik, corruptie en schending van zijn beroepsgeheim, kan hij vijf jaar celstraf krijgen. Ook kijkt hij in dat geval aan tegen een boete van bijna US$ 700.000.

De Franse rechtbank heeft vandaag bekendgemaakt dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar Sarkozy is gestart. Het onderzoek gaat terug naar de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007. Het ex-staatshoofd is gisteravond laat, na zijn verhoor, voor een rechter in Parijs verschenen.

Er is ook een formeel onderzoek gestart naar het aandeel van Sarkozy’s advocaat Thierry Herzog en van een hooggeplaatste rechter bij het Hof van Beroep, Gilbert Azibert. Een formeel onderzoek start wanneer de rechter bepaalt als er voldoende bewijs is tegen een verdachte.

Op machtsmisbruik staat een maximale gevangenisstraf van tien jaar. Bondgenoten van Sarkozy beschuldigen het rechtssysteem van politiek bedrijven. De socialistische premier Manuel Valls heeft vandaag gezegd dat de beschuldigingen tegen Sarkozy ernstig zijn en dat het onderzoek onafhankelijk van de overheid wordt uitgevoerd.

Het onderzoek spruit voort uit een afzonderlijk onderzoek naar de vraag of Sarkozy in 2007 illegale financiering voor zijn verkiezingscampagne heeft ontvangen van wijlen de Libische leider Muammar Gaddafi. De Franse ex-president hoopt in 2017 weer een greep te doen naar de hoogste functie in het land. De 59-jarige Sarkozy was gedurende 2007 tot 2012 president van Frankrijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May