On Stage presenteert theaterfestival 'Verandering'
02 Jul 2014, 16:00
foto
De voorbereiding van On Stage zijn in volle gang. (Foto: Jascha Atmodikromo)


De voorbereidingen van de vierde editie van het festival van Jeugdtheaterschool On Stage verlopen vlot. De laatste hand wordt gelegd aan de drie stukken die tijdens het festival zullen worden gepresenteerd. Het gaat om Sebastes en het dolvissenrijk, Alice in wonderland en Voorjaarsontwaken. Het thema van het festival dit jaar is verandering en is het eerste onder leiding van manager Karin Lachmising. Zij nam de school vorig jaar over van oprichter Helen Kamperveen, die naar Nederland verhuisde. De leerlingen van Jeugdtheaterschool On Stage hebben de afgelopen maanden hard gewerkt in zowel toneel als dans. Beide elementen komen namelijk in de stukken tot uiting.

Hoewel het theaterfestival niets nieuws voor Lachmising is, is het toch anders om het te organiseren als hoofdverantwoordelijke. “Als manager van een jeugdtheaterschool gaat het vooral om de leerlingen", geeft Lachmising aan. “Dat zij zich kunnen ontwikkelen in dans en drama en dat zij uiteindelijk vol inzet en discipline op het podium kunnen staan. In eerst instantie werk je met hen aan het stuk, hun fantasie, rol, beweging, stemgebruik en dans. In dat proces stuur je bij, en het is tegelijkertijd je input voor het komende jaar. Het proces van het realiseren van de performances in een 'festival' zoals de productie, sponsoring en promotie betekent met het team alle hens aan dek. Zorgen dat je als groep je samen inzet en daarbij mensen om je heen verzamelt die het samen met jou mogelijk maken om met veel inzet en vooral plezier naar het festival toe te werken.”

Goede basis voor groei
Lachmising weet dat de leerlingen ontzettend hun best doen, met veel plezier oefenen en werken aan hun stuk. “Voor sommigen is het ook een uitdaging, hoe speel ik mijn rol, wat betekent het om in een groter cast te spelen, wat zie ik van mezelf waar ik goed in ben of minder goed. Ik verwacht dan ook dat de leerlingen na hun performance daar ontzettend veel van geleerd hebben en volgend jaar met een bredere basis en nog meer ervaring gaan werken aan hun eigen ontwikkeling binnen de theaterschool.”

Behalve dat ouders kunnen zien wat hun kroost heeft geleerd in het afgelopen schooljaar is het de bedoeling ook anderen te interesseren in de wereld van theater. Suriname had jaren geen plek waar acteurs en actrices aan hun talent konden werken en waar vooral kinderen gevormd kunnen worden. Met de oprichting van de school kwam daar 'verandering' in. De resultaten zijn ook niet uitgebleven.
“Alle resultaten in ontwikkeling van creatieve mensen zijn een resultaat, hoe klein of hoe groot, hoe zichtbaar of onzichtbaar”, geeft Lachmising aan.
“Concreet zien wij dat leerlingen van ons op de meest toonaangevende theaterscholen zijn aangenomen in Nederland, onder wie Genelva Krind, Kim Aikman, Kevin Klein, maar ook zien we dat bijvoorbeeld jongeren die eerst toch wat verlegen binnenkwamen bij ons uitgegroeid zijn tot stevige op twee benen staande jonge volwassenen die zich durven uit te spreken, hun ideeën goed kunnen verwoorden, een eigen stukje talent hebben ontwikkeld en zich daarmee in hun verdere studie bewegen, of dit nu theater is of iets geheel anders.”
Dus nu de kans om te zien welke 'sterren' de school aan het kweken is. Het kind staat letterlijk in de schijnwerpers beide weekenden.

In het eerste weekend, 5 en 6 juli zijn de kinderen uit de onderbouw, 7 tot 14 jaar van On Stage aan de beurt en in het tweede weekend, 11 en 12 juli, de leerlingen van de productieklas tezamen met de kinderen boven de 15 jaar. De jongere groepen spelen in Alice in Wonderland en Sebastes en het dolvissenrijk en de oudere leerlingen in het stuk Voorjaarsontwaken. Voor de dans- en dramavoorstellingen zijn stukken gekozen, geschreven of bewerkt door het On Stage Teamleden, die allen het thema 'verandering' op hun eigen manier belichten. Er is ook een mini kunstbezichtiging tijdens deze weekenden. Het werk van Rinaldo Klas, beschikbaar gesteld door de Readytex Artgallery, geeft een extra dimensie aan het thema.

Kevin Headley

Het festival begint om 18.30 uur met een extra matinee voorstelling om zaterdag 12 juli om 17.00 uur.
Een kaartje kost SRD 30 en is te verkrijgen bij de jeugdtheaterschool.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May