Franse ex-president Nicolas Sarkozy aangehouden
02 Jul 2014, 01:00
foto
Ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk moet zich verantwoorden voor vermeende illegale campagnefinanciering. (Foto: AFP)


De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is in voorlopige hechtenis. Hij wordt verdacht van “ongeoorloofde machtsmisbruik.” Sarkozy zit vast voor verhoor in Nanterre, in de buurt van Parijs.

Ook zijn advocaat, Thierry Herzog, is in verdenking gesteld in het onderzoek naar omkoping en schending van het onderzoeksgeheim. De derde persoon die ook een aandeel zou hebben in deze zaak is Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie. Ook hij is in verdenking gesteld.

Het onderzoek richt zich op of Sarkozy, met steun van zijn advocaat Herzog, heeft geprobeerd om informatie te winnen bij Azibert over een onderzoek naar zijn (Sarkozy’s) campagnefinanciering. In ruil voor de informatie werd de rechter een prestigieuze rol in Monaco aangeboden.

De voorlopige aanhouding van Sarkozy (59) is een ongekende stap tegen de voormalige president. De jongste ontwikkelingen worden gezien als een klap voor Sarkozy’s pogingen om te gaan voor het presidentschap in 2017.

Vertrouwelijke informatie
De onderzoekers zijn op zoek naar bewijzen voor beweringen dat Sarkozy werd gewaarschuwd dat zijn telefoon werd afgeluisterd in het kader van een onderzoek naar zijn vermeende illegale campagnefinanciering. Sarkozy was van 2007 tot 2012 president van Frankrijk.

Maandag zijn Azibert, één van de hoogste rechters van het Hof van Beroep, en advocaat Herzog ondervraagd. Sarkozy is dinsdagmorgen in voorlopige hechtenis genomen. Hij kan 24 uur worden vastgehouden, maar zijn hechtenis kan ook worden verlengd. Het is de eerste keer dat een voormalige Franse president door de politie is aangehouden. Sarkozy’s voorganger, Jacques Chirac, kreeg in 2011 een voorwaardelijke gevangenis straf voor verduistering en misbruik van vertrouwen, toen hij de burgemeester van Parijs was. Hij is echter nooit ondervraagd in hechtenis.

Het onderzoek naar de vraag of Sarkozy vertrouwelijke informatie had gezocht over het onderzoek naar de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007, is in februari gestart. Er wordt beweerd dat wijlen de Libische leider Muammar Gaddafi hem geholpen heeft met de financiering van zijn campagne. De dagboeken van de voormalige Franse president die in de onderzoeksprocedure in beslag zijn genomen, blijven in handen van justitie. Het Hof van Beroep oordeelde in maart dat de dagboeken niet geretourneerd mogen worden.

Sarkozy blijft erbij dat de beschuldigingen tegen hem aangedreven worden door de politiek. Hijzelf probeert de leiding van de centrum-rechtse partij UMP later dit jaar weer in handen te krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May