Restauratie Court Charity stagneert door geldgebrek
27 Jun 2014, 19:00
foto


De restauratiewerkzaamheden aan het gebouw van Court Charity aan de Burenstraat, dreigen in gevaar te komen door gebrek aan geld. De herstelwerkzaamheden waren na drie jaar opgepakt door het Courtbestuur, dankzij een financiële bijdrage van de Nederlandse Ambassade in Suriname. Nu blijkt dat er aan het oude houten pand weer nieuwe en onvoorziene complicaties zijn opgetreden, die een spoedeisende aanpak vereisen.

Het pand staat reeds 20 jaar op de monumentenlijst van Suriname, door de historische gebeurtenissen die eraan verbonden zijn. Zo werd het tijdens de slavernijperiode gebruikt als opslagplaats van cacaobonen, die van daaruit naar Europa werden geëxporteerd. In het jaar 1886 vond in hetzelfde gebouw de oprichtingsvergadering plaats van Court Charity, het oudste organisatorisch onderdeel van de Ancient Order of Foresters (A.O.F.) - in Suriname. Sinds toen is het gebouw verder uitgebreid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in opdracht van de toenmalige gouverneur beslag gelegd op het Courtgebouw, om gebruikt te worden als kantine en magazijn voor de Canadese militairen die vanuit Engeland in Suriname werden gestationeerd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gebouw weer in handen van Court Charity.

Court Charity herdenkt dit jaar haar 128-jarig bestaan. In de aanloop naar de verjaardag zal er op zondag 27 juli onder leiding van de Uitvoerende Raad van de A.O.F. de jaarlijkse Dag van het Ordewezen in Suriname worden georganiseerd. Voor maandag 28 julie heeft het Court een tempelreiniging gepland, zegt de voorlichting van Court Charity.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May