Herdenking Wereld Antidrugsdag
26 Jun 2014, 08:00
foto


26 juni is uitgeroepen tot de internationale dag tegen drugsmisbruik en illegale drugshandel. Deze dag moet dienen als een herinnering aan het doel van de leden van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), om een internationale gemeenschap te scheppen die vrij is van drugsmisbruik. De UNODC is de organisatie van de Verenigde Naties belast met de bestrijding van drugs en criminaliteit. Suriname is ook lid van dit orgaan en verbonden aan de activiteiten en besluiten van de organisatie. Middels campagnes wordt er ondersteuning gevraagd en worden mensen geïnspireerd om op te komen tegen drugsmisbruik. Burgers worden door activiteiten bemoedigd om hun gezondheid voorop te stellen en geen drugs te gebruiken.

Gezondheid is het hoofdthema dat elk jaar weer door de lidlanden wordt gepromoot. In Suriname is de Nationale Antidrugs Raad (NAR) belast met de coördinatie van alle inspanningen die moeten leiden tot het terugdringen van de drugsproblematiek. Om invulling te geven aan de wereld antidrugsdag zal er een infomercial over het gevaar van het gebruik van energiedrank door kinderen worden uitgezonden. De lokale televisiestations zullen op verschillende tijden in juni deze infomercial van de NAR vertonen om de kijkers, vooral kinderen bewust te helpen maken van de keuze voor een goede gezondheid.

Preventie
Naast de tv-uitzendingen zijn er ook preventie trainingen opgestart in samenwerking met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Hier worden technische onderwijskundigen getraind in vroege signalering bij scholieren, om tijdig ingrijpen mogelijk te maken. Het Korps Politie Suriname geeft cijfermatig aan dat er in het eerste kwartaal van dit jaar reeds 58 personen zijn aangehouden door de Anti Narcotica Brigade en andere diensten voor drugsdelicten. Van dit zorgwekkend aantal zijn 26 personen in de leeftijd tussen 17 en 30 jaar. Deze statistieken moeten een eye-opener zijn voor onze gemeenschap dat het drugsprobleem in Suriname niet te onderschatten is.

Vooral de jeugd is gekenmerkt als een zeer kwetsbare groep. De nadelige gevolgen op sociaal, maatschappelijk en financieel gebied voor onze samenleving zijn zichtbaar in het dagelijks leven. Het stadsbeeld met o.a. zwervers, bedelaars, criminelen en illegale parkeerwachters is vaak het gevolg van drugsmisbruik en -handel. Helaas zijn er in de wereld ook stromingen die met argumenten het legaliseren van drugs willen doordrukken. De NAR heeft zich op dat gebied eenduidig opgesteld, dat er tot nu toe geen tolerantie mogelijk is en een gezonde levensstijl voorop blijft staan. Onmisbaar is de rol van ouders en gezinsleden om tijdig aan de bel te trekken bij behandelinstanties, zodat bij vroege signalering van drugsgebruik kan worden ingegrepen. Zo kan een lange, moeilijke lijdensweg van rehabilitatie vermeden worden. Werkers in de verslavingszorg blijven zich inspannen om te werken aan preventie en rehabilitatie, maar hebben de meeste kans op slagen als ouders en verzorgers op hun hoede zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May