Margo Waterval herkozen als lid Mensenrechten Comité VN
25 Jun 2014, 01:00
foto
Margo Waterval


Margo Waterval is dinsdag in New York met 104 stemmen herkozen tot lid van het Mensenrechten Comité van de Verenigde Naties. Zij is sinds 2010 lid van dit orgaan. In maart vorig jaar is ze voor de functie van vicepresident voor twee jaar gekozen.


Er is een reguliere verkiezing gehouden dinsdag om negen leden van het VN Mensenrechten Comité te vervangen. "Mijn eerste zittingstermijn loopt af op 31 december 2014, net als van de acht andere personen. De leden worden steeds voor vier jaar gekozen, maar om de twee jaar zijn er verkiezingen om negen leden te vervangen", legt Waterval uit aan Starnieuws. Deze herverkiezing maakt dat de volgende termijn voor Waterval van 1 jan 2015 tot 31 december 2018 loopt.

Er waren negen plaatsen waarvoor dertien personen zich kandidaat hadden gesteld. Hoewel diverse landen de kandidaten nomineren, worden ze gekozen op basis van hun deskundigheid. Het gaat om onafhankelijke mensenrechten experts.
Het Mensenrechten Comité van de Verenigde Naties onderzoekt de mensenrechtensituatie in partijstaten en ook individuele klachten van burgers. Het gaat om het Internationale Verdrag inzake Burger- en Politieke rechten. Bij dit verdrag zijn 165 landen partij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May