Gezondheidsdag Koewarasan: ruim 80% bezoekers is te zwaar
23 Jun 2014, 00:00
foto
Bezoekers bij de stand van Mylab en Pharmport.


“Ruim tachtig procent van alle mensen die zondag hun gewicht en Body Mass Index (BMI) hebben laten vaststellen, is te zwaar.” Dit zegt gewichtsconsulent Mike Noersalim, één van de deelnemers aan de gezondheidsdag te Koewarasan. Hij staaft met deze uitspraak wat het STEPS-onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid reeds uitwees. Uit dit onderzoek – ook bekend als Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranan - is gebleken dat meer dan zestig procent van de vrouwen en ruim veertig procent van de mannen moet afvallen, omdat zij een BMI van boven de 30 hebben.

Bezoekers aan de gezondheidsdag konden hun bloeddruk en bloedsuiker meten, alsook hun gewicht en BMI bepalen. Mensen met diabetes kregen gerichte voedingsadviezen en informatie over insuline mee, terwijl bezoekers die met overgewicht kampen tips ontvingen voor een gezonde leefwijze. Een groot deel van de aanwezigen heeft enthousiast meegedaan aan de bewegingssessies, maar kon daarna ook genieten van een healthy cook out.

De organisatie lag in handen van Stichting Care4U, die gebruik mocht maken van het activiteitencentrum van de Pertjajah Luhur te Koewarasan. De stichting heeft gemeend het initiatief voor deze gezondheidsdag te nemen, aangezien is gebleken dat steeds meer Surinamers ongezond eten en leven, wat onvermijdelijk nadelige consequenties met zich meebrengt. STEPS, het onderzoek dat van februari tot en met december 2013 door het ministerie van Volksgezondheid is uitgevoerd, heeft uitgewezen dat één op de drie vrouwen en mannen te zwaar is.

Zorgwekkende resultaten

Het onderzoek toont ook een verontrustende trend: Javaanse vrouwen die rond 1989 zijn geboren, hebben bijna evenveel last van overgewicht als Javaanse vrouwen die rond 1954 zijn geboren. Dat betekent dat de eerste groep er veel korter over heeft gedaan om even dik te worden als de tweede groep. Voortzetting van deze trend houdt in dat vrouwen van 1989 rond hun zestigste honderd procent overgewicht kunnen hebben. Zorgwekkend is dat in de afgelopen 35 jaar overgewicht in Suriname is verdubbeld, en in sommige groepen zelfs verviervoudigd.

Gelet op de resultaten van dit onderzoek wil Stichting Care4U een bijdrage leveren aan de gezondheidsbewustwording in Suriname. PL-voorzitter Paul Somohardjo was één van de bezoekers die zijn bloeddruk, bloedsuikergehalte en BMI heeft laten meten. Hij is bijzonder blij dat zijn resultaten goed zijn, en heeft zich uitgebreid laten informeren over een gezonde leefwijze. Somohardjo onderkent dat het erg belangrijk is dat de mensen beseffen hoe waardevol een goede gezondheid is, en verleent daarom zijn volle ondersteuning bij een landelijke uitvoering van dit project. Care4U is tevreden over deze pilot en hoopt de gezondheidsdag tot een structurele activiteit te mogen maken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May