Tien drop-outs opgeleid tot halfwas bouwvakkers
21 Jun 2014, 10:00
foto
De jongeren met hun certificaten. (Foto: René Gompers)


“Het was moeilijk maar we zijn er doorgekomen”, zegt een blijde Jason Haverkamp. “Zij hebben ons niet opgegeven en wij hebben volgehouden tot het eind.” Hij en negen andere drop-outs hebben met succes een training tot halfwas bouwvakker afgerond bij stichting De Bouwsteen. Zij hebben hun certificaten vrijdag in ontvangst genomen in het trainingscentrum bij het woningbouwproject ‘De Schuilplaats’.

De Bouwsteen is een christelijke organisatie die vroege schoolverlaters, jongens tussen 16 en 23 jaar, met een training tot bouwvakker helpt hoger op te komen in de maatschappij. “Het is een roeping om ons voor deze groep in te zetten”, geeft Rogier Andes, directeur van de Bouwsteen aan. “Dit zijn jongens met een moeilijke achtergrond en om verschillende redenen van school zijn. Wij leren ze niet alleen goed te werken, maar geven ze ook sociale vaardigheden mee.” De jongens zijn zaken als discipline, etiquette en technische vaardigheden bijgebracht. Er wordt samengewerkt met enkele bouwbedrijven waar de jongens praktijkervaring opdoen. De stichting is al vier jaren bezig drop-outs te helpen.

De groep bestond aanvankelijk uit veertien jongens. Tien hebben de eindstreep gehaald. Voor de uitreiking werd er wat achtergrond informatie van de geslaagden gepresenteerd. Het was duidelijk dat de trainers en de jongens hard hebben gewerkt om het goede resultaat te bereiken. “Wij bieden een kans aan deze jongelui. Het ligt aan hen om het aan te grijpen”, vertelt Andes. “De jongens hebben er zelf voor gekozen om hun leven te verbeteren. Het was een intens leerproces, fysiek en mentaal."

Van assembleelid Carl Breeveld hebben de geslaagden enkele tips meegekregen. “Leg goede contacten, weet waar je naar toe gaat, wees meer dan goed in je werk, wees loyaal maar blijf ook jezelf.”
Ouders, trainers, werknemers en de jongens waren zichtbaar blij over de gehaalde mijlpaal. Alle jongens hebben een baan kunnen bemachtigen. Een van hen heeft besloten terug te gaan naar school. “We zijn heel dankbaar voor deze kans”, zei Jason. “Ik hoop dat de politiek ook iets gaat doen aan jongens zoals wij. Ik hoop dat ze de Bouwsteen steunen want dit is iets goeds.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May