Tijd voor nieuwe era in Spanje
19 Jun 2014, 06:00
foto
Het is voorbij voor aanvoerder Iker Casillas en zijn befaamde La Roja-team. (Foto: Reuters)


Voor Spanje en zijn bevolking zal 18 juni 2014 een historische dag blijken. Een dag waarop een nieuwe generatie aanklopt, niet alleen op bestuurlijk vlak, maar ook op het voetbalveld.

De Spaanse koning Juan Carlos (76) heeft gisteren zijn eigen ontslag ondertekend. Hij is vanaf middernacht officieel geen koning meer. Hij doet na 39 jaar afstand van de troon. Vandaag wordt zijn zoon Felipe de Borbón y de Grecia gekroond tot koning van Spanje. De 46-jarige Felipe moet het prestige van de Spaanse monarchie herstellen. In de afgelopen jaren is het vertrouwen in het Spaanse koningshuis behoorlijk toegetakeld door schandalen.

De afgetreden vorst nam in 1975 de macht over na het overlijden van generaal Francisco Franco. Hij herstelde de monarchie en voerde democratische hervormingen door. Lange tijd was het Spaanse koningshuis zeer populair. Schandalen en de gezondheidstoestand van Juan Carlos zorgden ervoor dat de roep om zijn terugtreding de afgelopen jaren steeds luider klonk. Op 2 juni kondigde hij zijn terugtreding aan.

Nieuwe generatie geliefd
De nieuwe generatie van het Spaanse koningshuis is geliefd. Kroonprins Felipe - die vandaag na de kroning - koning Felipe VI wordt, staat dichtbij het volk. In een eerder interview met Hello Magazine zei hij: “Ik zie mezelf niet als anders. Net als iedereen heb ik mijn kwaliteiten, mijn gebreken, frustraties, plezier en zorgen. Een koning zou niet uit het oog mogen verliezen hoe het is om een normaal persoon te zijn. Felipe wordt ook de oudste koning die de Spaanse troon bestijgt. Tot nu toe was Carlos III de oudste met zijn 43 jaren toen hij in 1759 koning werd.

Felipe is ook de eerste uit het Spaanse koningshuis die met een burgermeisje trouwde, Letizia Ortiz Rocasolano. Zij was een awardwinnende CNN-journaliste. Felipe en Letizia hebben twee dochters, Leonor en Sofia. De Spanjaarden prijzen het gezin van Felipe als "een nieuwe, moderne generatie van Spaanse royals". De verwachtingen zijn hoog. Volgens een peiling eerder dit jaar kijkt twee derde van de Spaanse bevolking uit naar het leiderschap van koning Felipe en kan hij het aanzien van de Spaanse monarchie in ere herstellen.

Adios La Roja
Ook op het Spaanse voetbal kondigt zich een nieuwe era aan. De Spaanse wereldkampioen is na amper twee wedstrijden uitgeschakeld voor WK 2014. In twee wedstrijden kregen La Roja meer doelpunten tegen zich dan in hun vorige 13 WK-wedstrijden. Het tijdperk van tiki-taka voetbal is voorbij en toch zal dit Spaans elftal de geschiedenis ingaan als één van de grootste aller tijden. Er zal nog lang worden gesproken over ‘de prijs’ die coach Vicente Del Bosque heeft betaald om het jong talent dat hij tot zijn beschikking had, uit te sluiten.

Adios España, dit is het einde van de Spaanse dominantie en mooie voetbalmomenten. Het is voorbij. Het team dat Spanje twee keer Europees en één keer wereldkampioen maakte, heeft zijn hoofd gestoten in Brazilië. Eerst een bolwassing van het Nederlandse Oranje 5-1 en daarna nog eens met de neus op de feiten gedrukt door Chili 2-0. 18 juni zal voor altijd worden herinnerd als de begrafenis van het Grote Spanje. Adios Iker Casillas, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Xavi Hernandez, Andrés Iniesta, David Villa…adios adios...
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May