Randjietsingh wil antwoord miljoenen lening Staat
16 Jun 2014, 14:00
foto
Assembleelid Radjkoemar Randjietsingh


De regering heeft volgens informatie van assembleelid Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front/VHP) op 11 april 2014, twee leningen gesloten met de Nederlandse ING Bank, ter grootte van totaal 27.2 miljoen euro’s. De ene lening groot 18.3 miljoen euro’s , vervalt na 11.5 jaar, en de andere is 8.85 miljoen euro’s en die vervalt na drie jaar. De Staat zou deze leningen moeten beginnen af te lossen in 2015.

Ook zou deze regering een lening hebben gesloten met DBS Bank op 27 februari 2014, voor financiering van aankoop van onroerende goederen, ter grootte van 14,4 miljoen euro’s. Deze lening vervalt na vijf jaar en zal dienen te worden afgelost vanaf 2015.

Randjietsingh heeft een brief geschreven naar president Desi Bouterse en vraagt om duidelijkheid. Hij merkt op dat onlangs de president een probleem dat de gehele samenleving raakt, de Alcoa-kwestie, bestempeld heeft als een nationaal vraagstuk dat een brede nationale aanpak vereist. "Dit is een goede zaak, vraagstukken die de gehele samenleving raken dienen ook een nationale benadering krijgen. Wij hopen dat u woord houdt en dat u de nu ingeslagen weg niet verlaat en dat u de door ons, gestelde en te stellen kwesties, die de gehele samenleving raken en dus van nationaal belang zijn, ook dienovereenkomstig behandelt", schrijft de parlementariër.

Toetsing uitgaven
In de brief wordt aan de president gevraagd of de informatie klopt en tegen welke rentevoet de leningen gesloten zijn. Randjietsingh wil ook weten welke de bijkomende kosten zijn die door het volk moet worden betaald aan margin-, management- en commitment fee’s? Hoeveel ontvangt Suriname netto van deze leningen? De president moet ook vertellen voor welke uitgaven deze leningen zouden zijn gesloten, welke onroerend goed zal worden gekocht. Het staatshoofd moet ook aangeven of deze uitgaven reeds getoetst zijn op rechtmatigheid en doelmatigheid?

"Deze leningen raken de totale samenleving. De steeds stijgende omvangrijke leningen bedreigen de toekomst van het volk. Deze gestelde vragen zijn gericht op transparantie voor de samenleving", stelt het assembleelid die rekent op een spoedige beantwoording van de vragen die hij heeft gesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May