Leilis: Archieven belangrijk voor transparant overheidsbeleid
09 Jun 2014, 20:00
foto
Minister Leilis krijgt een rondleiding door het Nationaal Archief Suriname. (Foto: Biza)


Archieven spelen een belangrijke rol bij het voeren van een transparant overheidsbeleid. Ook dragen zij bij aan het nationaal bewustzijn van het volk. Woorden van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (Biza) in verband met de Internationale Archievendag vandaag. Leilis hield een toespraak tot aanwezigen bij de open dag van het Nationaal Archief Suriname (NAS).

De minister legde een link tussen deugdelijke archieven en de herschrijving van de Surinaamse geschiedenis. Volgens hem heeft het NAS diverse initiatieven hiertoe ondernomen. De Internationale Archievendag wordt dit jaar voor de derde keer gevierd in Suriname. Leilis zegt te hopen dat volgend jaar ook particuliere archiefinstellingen zullen participeren aan deze dag, zodat het een nationaal karakter krijgt.

Hij deed de officiële opening van de uitbreiding van het gebouw van het NAS. Bij de oplevering van het gebouw in 2010, werd door de vertegenwoordiger van de Nederlandse regering, de toezegging gedaan dat de restmiddelen van het project Nieuwbouw Nationaal Archief, besteed konden worden aan de inrichting van het audiovisueel archief. De ex-minister van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankhan had gepleit voor een ontwerp, waarbij rekening werd gehouden met eventuele uitbreiding. Leilis zei in zijn toespraak dat Biza op instigatie van het NAS, de bouw van de uitbreiding op de begroting heeft gebracht.

De instelling van de Nationale Archiefraad, de overbrenging van overheidsarchieven en de opwaardering van de archiefmedewerkers van het Nationaal Archief, zijn enkele uitdagingen waar het NAS voor staat, zegt Leilis. “En kan ik u hierbij verzekeren dat zij altijd op mijn ondersteuning kunnen rekenen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May