Hakrinbank legt aandeelhouders goed resultaat 2013 voor
26 May 2014, 19:00
foto


Algemeen directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank is tevreden over de geboekte resultaten van de bank in het boekjaar 2013. Dit gaf hij te kennen vandaag op de jaarvergadering in Hotel Torarica. Het geconsolideerde balanstotaal steeg met 14% tot SRD 2,13 miljard en de nettowinst vóór belasting nam met 8% toe tot SRD 47 miljoen.

Bousaid ging tijdens de presentatie van het directieverslag in op de macro-economische ontwikkelingen in 2013, die met statistische data over dat jaar werden onderbouwd. De belangrijkste performance ratio’s daalden licht maar bleven absoluut bezien op een goed niveau. De 'return on assets' bedroeg1,51% en de 'return on equity' kwam uit op 20,7%. De efficiencyratio verbeterde met 0,3 procentpunt tot 55,6% en de BIS solvabiliteitsratio steeg naar 15,4 en was ruim boven de norm
van 8%.

De bevredigende bedrijfsontwikkeling was het gevolg van de economische groei en de levendige algemene bedrijvigheid. Daardoor was de kredietvraag op een bevredigend niveau. De geconsolideerde kredietuitzettingen namen toe met ongeveer 16% tot ruim SRD 1.071 miljoen, hetgeen in lijn is met het budget. Bij het consumentenkrediet was ook sprake van een gezonde groei. De toenemende betalingsachterstanden van de overheid hadden wel een negatieve doorwerking op de kredietportefeuille van de bank.

Ook dochter boert goed
Dochteronderneming, de Nationale Trust- en Financierings Maatschappij N.V. heeft een goed boekjaar achter de rug. Het balanstotaal groeide met 18% tot SRD 262,3 miljoen. De bedrijfsopbrengsten stegen met 16% en de winst vóór belasting met 19% tot SRD 10,6 miljoen. De koers van het aandeel 'Hakrinbank N.V.' steeg op de effectenbeurs met 15% tot SRD 339 per ultimo 2013. In 2014 steeg de koers verder met ruim 6% tot SRD 360 per heden, hetgeen duidt op toegenomen vertrouwen in onze bankinstelling.
Het uit te keren contant dividend over het boekjaar 2013 beloopt in totaal SRD 21,60 per aandeel van nominaal SRD 0,15 wat hoger is dan in 2012. In september 2013 is reeds interim-dividend van SRD 6,40 uitgekeerd, waardoor het slotdividend SRD 15,20 bedraagt.

In het jaarverslag over 2012 werd melding gedaan van het voornemen van de
grootaandeelhouder van de Hakrinbank, de Republiek Suriname, om zijn aandelenbezit af te stoten. De aandelen zouden op de Surinaamse markt ter verkoop worden aangeboden en het proces daartoe worden begeleid door een in te stellen overheidscommissie in samenwerking met KPMG-consultants. Doelstelling was om dit verkoopproces ultimo 2013 af te ronden. Dit
voornemen is nog niet gerealiseerd. Met de nieuwe minister van Financiën zal nagegaan worden wat de status is van de privatiseringsplannen van de overheid.

Ingrijpende aanpassingen
In 2013 is veel energie gestopt in de opstelling van een nieuw strategisch beleidsplan voor de periode 2014-2017. Daarbij zijn alle geledingen van de bank betrokken geweest. Het strategisch plan is tegen het jaareinde goedgekeurd door de raad van commissarissen en biedt een goed kompas voor de verdere ontwikkeling van de bank. Teneinde de uitgewerkte strategie effectief te kunnen uitvoeren zal de interne organisatie de komende tijd ingrijpend worden aangepast.

In het verslagjaar is gestart met de verwisseling van de toonder aandelen naar op naam van de eigenaar gestelde aandelen, om te voldoen aan aangescherpte compliance richtlijnen van de Centrale Bank van Suriname. De verwisseling loopt goed en inmiddels is een groot percentage van de aandelen reeds op naam van de eigenaar gesteld. Het eerste aandeel op naam werd uitgereikt aan directeur Marc Waaldijk van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., die een
grootaandeelhouder van de Hakrinbank is.
De aandeelhouders gaven op de jaarvergadering ondersteuning aan het door de directie gevoerde beleid en het door de raad van commissarissen gehouden toezicht in het boekjaar 2013.

Het jaarverslag over 2013 is te vinden op www.hakrinbank.com.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May