Ministers Unasur nemen diverse verklaringen aan
25 May 2014, 13:00
foto
Ministers van Buitenlandse Zaken van Unasur. (Foto: Buza)


De raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) heeft in Galápagos, Ecuador diverse verklaringen aangenomen. De lidlanden hebben afgesproken om alle inspanningen te blijven getroosten, opdat Cuba op basis van gelijkwaardigheid en zonder voorwaarden kan participeren in de VIIe Top van de Amerika’s in 2015. Bolivia krijgt ondersteuning bij het voorzitterschap van de G77, is besloten tijdens de vergadering die op 22 en 23 mei is gehouden.

De evaluatie van de vorderingen in het proces in Venezuela voor politieke rust is ook onder de loep genomen. Over de vorderingen in het vredesproces in Colombia, in het bijzonder wat betreft de bereikte resultaten voor oplossing van het probleem over illegale drugs, is een communiqué uitgegeven. Dit geldt ook voor de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Versterking organisatie
In het slotdocument van Galápagos zijn de gemeenschappelijke inzichten vervat van de Unasur lidlanden over de versterking van het Inter-Amerikaanse mensenrechtensysteem. Hierbij is onder andere aan de orde gesteld de noodzaak tot verhoogde efficiëntie, de inspanningen tot grotere betrokkenheid van landen, en de financiering van het mensenrechtensysteem.
De aanwijzing van de opvolger van de huidige Secretaris Generaal, Ali Rodriguez, is ook besproken en het is niet uitgesloten dat hierover nog tijdens het voorzitterschap van Suriname een resolutie wordt goedgekeurd.

Wat betreft het hoofdkwartier van Unasur in Ecuador dat in aanbouw is, is aangegeven dat de inauguratie mogelijkerwijs in november van dit jaar kan plaatsvinden.
De begroting 2015 van de organisatie is ook besproken en bepaald is dat lidlanden op het niveau van afgevaardigden en technische deskundigen deze zo snel mogelijk moeten trachten af te ronden. Het accent dient gelegd te worden op voornamelijk de institutionele versterking en het verhogen van de efficiëntie binnen Unasur. Hiertoe zal de Unasur Raad van Afgevaardigden in de derde week van juni in Guayaquil, Ecuador, bijeenkomen.
De VIIIe Unasur Top zou volgens de ministers van Buitenlandse Zaken mogelijkerwijs uiterlijk 15 augustus in Montevideo kunnen plaatsvinden, waarbij de overdracht van het Pro Tempore voorzitterschap door Suriname aan Uruguay, een hoogtepunt zal zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May