Ziekenhuizen formeel niet op de hoogte van nieuwe tarieven
22 May 2014, 00:00
foto


De raad van ministers (rvm) heeft goedkeuring gegeven aan de verhoging van ligdagtarieven voor het Staatsziekenfonds (SZF) en Sociale Zaken. Deze werken terug tot 1 mei 2014. In De Nationale Assemblee deelde vicepresident Robert Ameerali alleen de tarieven van Sociale Zaken mee. Deze zijn voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) SRD 450 per dag en de overige ziekenhuizen SRD 425. De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) die jarenlang heeft aangedrongen op marktconforme tarieven is formeel nog niet op de hoogte van de tariefsverhoging.

Uit de missive van 8 mei blijkt dat twee dagen eerder de rvm goedgekeurd heeft dat het ligdagtarief van AZP is 562,50, voor het Diakonessenhuis en St. Vincentius Ziekenhuis SRD 585 voor 's Lands Hospitaal en dokter Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie SRD 537,50. Voor beide categorie verzekerden gaat het om een forse verhoging. Het is nog niet duidelijk hoe vooral het SZF de verhoogde tarieven gaat betalen. Ameerali deelde mee dat zaken nog gecalculeerd worden. In 2012 is volgens hem door de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) op tafel gelegd dat ambtenaren 1 procent meer zouden betalen. "Maar dit is nu nog niet aan de orde", stelde de vicepresident.

Stap in de goede richting
De voorzitter van de NZR, Manodj Hindori, om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de nieuwe ligdagtarieven zeker een stap in de goede richting zijn. "De tarieven zijn nog niet helemaal marktconform, maar in ieder geval wordt beseft dat met het wegvallen van de suppleties aan ziekenhuizen, de tarieven wel omhoog moesten gaan, om deze in staat te stellen om toch inkomsten te kunnen genereren. Het uiteindelijke doel is om helemaal marktconform te gaan en ook voor de overheidspatiënten op hetzelfde niveau te komen als de particuliere patiënten. Uiteindelijk moet er geen verschil zijn in de zorg welke wordt geleverd aan een overheidspatiënt of aan een particuliere patiënt, zo zou er ook geen verschil mogen bestaan tussen de tarieven tussen overheidspatiënten en particuliere patiënten. Maar de ziekenhuizen zijn alvast blij met deze stap van de regering en kijken uit naar het bereiken van volledige marktconforme tarieven", zegt Hindori.

De diverse ziekenhuizen hebben elk hun kostenonderbouwing. De verschillen liggen in de faciliteiten die worden aangeboden, legt Hindori uit. Zo heeft het AZP hogere kosten als het gaat om hun medisch specialisten, operatiekamer faciliteiten, intensive care, hartbewaking, vakspecifieke apparatuur, specialistische centra, wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Hierdoor is hun kostprijs per opgenomen patiënt ook hoger. Op de vraag of SZF de nieuwe tarieven zal kunnen betalen, zegt Hindori dat voorlopig de regering te kennen heeft gegeven het verschil in oude en nieuwe ligdagtarieven zelf rechtstreeks aan de ziekenhuizen te zullen overmaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May