Domeingrond van Cultuurmaatschappij Mariënburg
21 May 2014, 17:00
foto


Sinds 1968 verblijf en woon ik in Nederland, maar mijn hart ligt en is verbonden met Suriname. Als ex-Surinamer doet het mij pijn om te lezen over de verkwistingen door corruptieve handelingen van de regering en haar loyalisten van het zuur verdiend geld van de Surinaamse belastingbetaler. Het geval van verkoop van domeingrond van de Surinaamse Cultuurmaatschappij Mariënburg NV (SCM) aan Intertrade Investment is een schrijnend voorbeeld van. Wie is hier de aandeelhouder/eigenaar van? Het is belangrijk dat de gemeenschap weet wie de eigenaren. Dit moet eerst worden uitgezocht en gepubliceerd. Het zal niet moeten verbazen als hij/zij een hoog geplaatste partijleider, dan wel een partij loyalist is. In de kwestie van de SCM NV zou het gaan om stuk domeingrond van circa 360 ha. Dit komt neer op circa 3.600.000 m2. De opbrengst uit deze verkooptransactie bedraagt omgezet in euro circa € 300.000. Waar is de opbrengt gebleven?, vraagt parlementariër Jogi zich af, een terechte vraag.

De (zogenaamde) projectontwikkelaar biedt de grond nu voor € 20 per m2 te koop. De totale opbrengst zal dan circa € 72.000.000 bedragen. Er zijn zeker ontwikkelings- en verkavelingskosten gemaakt. Stel dat dit circa € 30.000.000 miljoen bedraagt. Er blijft dan een winst van circa € 42.000.000 over. Heel makkelijk verdiend. Wie zal dit bedrag dan opstrijken? Het volk heeft het al erg moeilijk. Laat dit bedrag toevloeien is de staatskas, waar de bevolking van mee kan profiteren. Dit geval is maar een topje van het ijsberg. Er zijn nog vele gevallen die een diepgaand onderzoek nodig hebben.

Minister Relyveld stelt in duidelijke taal dat de vereffenaar Sjak Shie nimmer de opdracht heeft gehad om grond te verkopen. Dat zo een grote verkooptransactie door de overheid niet wordt opgemerkt lijkt onmogelijk. Waarschijnlijker lijkt dat de verantwoordelijken bij de overheid de ogen voor deze corruptieve handelingen bewust hebben dicht geknepen. Het controlerend orgaan, namelijk het Surinaams parlement (DNA) moet hier in actie komen. De parlementariërs vertegenwoordigen de gemeenschap en ze zijn verplicht de belangen van de bevolking te behartigen, ongeacht tot welke politieke partij ze behoren. Zij zijn in functie dankzij de kiezers. Partijbelang als ook de belangen van hun loyalisten moet wijken voor het algemeen en landsbelang. Coalitie en oppositie moeten in deze samen optrekken om de corruptie aan te pakken. Het zal juridisch lastig zijn, maar de coalitie en de oppositie moeten samen die maatregelen treffen die corruptie minimaliseert, omdat uitroeien ervan niet mogelijk zal zijn. Ik hoop dat de parlementariërs een keer wakker worden om het landsbelang te dienen in plaats van eigen en of de belangen van hun partij.


Sewdat Soekhoe
Zoetermeer, Nederland
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May