Regering, DNA en BvL werken aan oplossing kwestie Natin
16 May 2014, 15:37
foto
Docenten van het Natin gisteren tijdens een demonstratie bij De Nationale Assemblee.


De vaste assembleecommissie Onderwijs en de Bond van Leraren (BvL), hebben vandaag in een eerste gespreksronde elkaar deels kunnen vinden in wat precies het dispuut is tussen het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) en de leraren. “We hebben kunnen vaststellen dat het een interpretatieprobleem is over wat verstaan wordt onder overuren of lesurenvergoeding en hoe de betaling daarover moet plaatsvinden”, zegt Melvin Bouva, voorzitter van de parlementaire commissie.

Bouva en Valies zeggen na afloop van de eerste ronde dat zoals het er nu uitziet, gekoerst wordt naar een oplossing van het probleem. Intussen ligt er een BvL-voorstel op tafel en zal dat in de tweede gespreksronde straks aan de regering worden voorgelegd.
Over de inhoud van het voorstel wil Valies nu niets loslaten. Bouva zegt dat de parlementaire commissie het voorstel als redelijk typeert en het is te hopen dat de regering er akkoord mee zal gaan. Beide partijen zeggen blij te zijn dat gekozen is voor het pad van overleg. "Ik moet wel zeggen dat de parlementaire commissie veel werk heeft verzet om te voorkomen dat dit probleem verder uit de hand loopt”, zegt Valies.

De rechtszaak die het Minov heeft aangespannen tegen de BvL is op verzoek van de bond die vanmiddag voor de rechter moest verschijnen, verschoven naar morgenochtend. “De rechter heeft medewerking verleend om het parlement de gelegenheid te geven middels dialoog dit probleem eerst op te lossen”, zegt Valies. Als vandaag de regering akkoord gaat met het voorstel dat nu op tafel ligt, zal volgens Bouva de rechtszaak geen zin meer hebben. Valies zegt evenwel dat de uitspraak van de rechter over de interpretatie van wat wordt verstaan over lesurenvergoeding en overwerk wel belangrijk is voor de toekomst en ook graag ziet dat at dat gedeelte betreft de rechter tot een uitspraak komt.
De eerste ronde van het gesprek was om kwart over twee vanmiddag afgelopen. Vicepresident Robert Ameerali is in het DNA-gebouw aanwezig met tal van deskundigen van het Minov. Valies verwacht dat rond half vijf vanmiddag de gesprekken afgerond worden.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May