Verklaring van de basia’s van Bernharddorp
16 May 2014, 01:00
foto


Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld op 8 mei 2014 omtrent de uitspraken gedaan door de gewezen kapitein van Bernharddorp, Lloyd Banda en enkele 'bewoners' van het probleemgebied Bernharddorp-west, bij het kabinet van de president en De Nationale Assemblee, vinden wij als gewezen bassia’s dat wij ook moeten reageren op het gebeuren.
Wij distantiëren ons van de recente acties van de gewezen kapitein en zijn enkele aanhangers. Aangezien hij zijn mandaat als kapitein sinds 10 november 2013 terug heeft gegeven aan het volk van Bernharddorp bestaat er geen samenwerking meer tussen de basia’s en de kapitein. Vanaf deze dag valt Bernharddorp onder de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname).

Wie schetst onze verbazing dat de gewezen kapitein aangeeft dat de districtscommissaris van Para handelingen pleegt in het gebied en dat hij daarvan niet op de hoogte is. Misschien is het hem ontgaan dat wij in ons beleidsplan ook hadden opgenomen dat wij, als bestuur, ons zouden richten op de problemen in het zogeheten Bernharddorp-west gebied. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met de districtscommissaris om ons te helpen de problemen op te lossen. De laatste vergadering was op 10 september 2013, waarbij er is besloten, met instemming van de kapitein Banda, dat de basia Henna Harper belast zou worden met de ordening van de percelen van dit gebied in samenwerking met de heer Blank (als Staats landmeter) en heer Lemmert van het districtscommissariaat Para.

Deze basia heeft steeds de stand van zaken gerapporteerd aan de kapitein maar hij heeft nooit gereageerd. Na deze ordening zou de districtscommissaris zijn projecten met betrekking tot water en elektriciteit voortzetten. Het voorwerk in dit gebied is reeds gedaan. In enkele wegen zijn er al waterleiding buizen aangelegd, enkele lozingen zijn uitgegraven, maar toen bleek dat niet het totale gebied in kaart was(dus nog niet was opgemeten) kon het werk niet verder. Er is besloten om de mensen in dat gebied voor een korte tijd te helpen met 3 tapkranen, waarbij het gebied snel verder geordend kon worden.
Het is deze kapitein die tot zes keer toe heeft geprobeerd de ordening te stoppen zonder grondige reden. Omdat Bernharddorp onder de VIDS en de dc valt is met behulp van de dc de ordening gerealiseerd en het gebied in kaart gebracht. De ordening heeft wel zeven maanden geduurd.

Op 7 mei 2014 heeft de dc slechts een oriëntatiebezoek gebracht aan het gebied om te weten hoe de situatie eruit zag. Intussen had de dc ook een commissie ingesteld die samen met de districtsraadsleden het werk moest voortzetten. In deze commissie zit ook de gewezen basia Harper, omdat zij de hele administratie heeft van het gebied.
De bewering van de groep van Banda die aangeeft dat de dc bezig is gronden af te pakken berust niet op waarheid. Hij heeft slechts aangegeven dat, nu het gebied volledig in kaart is gebracht, de mensen net zoals het andere deel van Bernharddorp het recht hebben om hun perceel aan te vragen, omdat het om domeingrond gaat. Dit houdt in dat ze een bedrag van SRD 175 moeten betalen voor hun perceelkaart bij aanvraag.

Tot slot is het goed dat de gemeenschap ook weet dat de districtscommissaris, de heer Lloyd Banda op de bewuste dag van zijn oriëntatiebezoek heeft opgeroepen voor een gesprek, waaraan hij geen gehoor heeft gegeven.
Dat de dc het volk varkens zou hebben genoemd, kan naar het rijk der fabelen worden gestuurd, omdat een van de basia’s ook lijfelijk aanwezig was en zeker niet zou toestaan dat het volk op deze manier bejegend zou worden, zonder ernstig hiertegen te protesteren.

Na deze verklaring is nu duidelijk dat de gewezen kapitein Lloyd Banda deze kleine groep heeft misleid.
Namens de gewezen basia’s
Henna Harper
Dorothea Paujali
Armand Sabajo
Jessby Popke
Ricardo Alcantra
Jerrel Anderson
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May