Verdachten Boeddha beelden riskeren vier jaar cel
15 May 2014, 21:00
foto


Tegen de drie verdachten Yu Gui H., Xio Hua Z. en Shui Dong Y. eiste officier van justitie, Astrid Niamat, op de rechtszitting donderdag vier jaar onvoorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. De drie verdachten worden beschuldigd van oplichting. Ze benaderden hun slachtoffers met een verhaal dat zij een schat hadden opgegraven die zij wilden verkopen. De schat zou volgens hen bestaan uit gouden stukken, een oude brief en gouden Boeddha beelden. Huilend verlieten de verdachten de rechtszaal.

De verdachten willen terug naar China. Het gehuil, luidkeels, duurde zeker een half uur. Niamat voerde aan dat het om een criminele organisatie gaat die zich bezighoudt met deze vorm van oplichting. Diverse websites in verschillende landen geven exact hetzelfde geval aan. Ook haalde Niamat aan dat de Chinese gemeenschap dit voorval schandalig vindt en dat zij snel af willen zijn van deze ellende. De verdachten hadden de benadeelde om US$ 60.000 gevraagd. Zij hadden zich als bouwvakkers voorgedaan en zeiden dat ze terug wilden naar hun land, China.

Bij huiszoeking trof de politie paspoorten, documenten, brieven die geschreven waren in het Chinees, tas, zaagblad met 80 Boeddha beelden die niet van goud waren. Ook vonden zij twee beelden die wel van goud waren. De verdachten verklaarden dat zij het slachtoffer waren geworden van mensenhandel en dat hun paspoorten in beslag waren genomen. Zij zochten geld om terug te kunnen gaan naar hun land.

Criminele organisatie
Raadsman Oscar Koulen kon zich niet terugvinden in de eis van de officier. “Er is helemaal geen sprake van deelname aan een criminele organisatie. Hiervoor geldt het welbekende ezelsbruggetje 2x2x2, tenminste twee verdachten, tenminste twee feiten en binnen twee maanden tijd. Deze mannen hebben een strafbaar feit begaan. Zij zijn slachtoffer van mensenhandel geworden. Zij zijn voor het eerst in Suriname op 24 november gearriveerd en op 26 november begaan ze het feit. Wanneer hebben zij dan het land leren kennen? Daarom zeg ik dat iemand anders hierachter zit en dat deze verdachten het slachtoffer van zijn geworden. Ze werden in een taxi gezet en moesten het werk uitvoeren”, deelde Koulen mee. De raadsman zei dat de verdachten zo spoedig mogelijk naar hun land terug willen. Hij vroeg rechter Sieglien Wijnhard om de strafmaat op te leggen voor poging tot oplichting en niet voor deelname aan een criminele organisatie.

Niamat benadrukte dat zij dat ezelsbruggetje niet kent. Zij weet dat het gaat om een criminele organisatie, omdat die het oogmerk heeft om misdrijven te plegen. De organisatie stuurt de leden erop uit om deze misdrijven te plegen. De verdachten zijn in dit geval leden van die organisatie die wereldwijd opereert met hetzelfde verhaal. Ook vond Niamat dat er hier geen sprake kan zijn van mensenhandel, omdat de paspoorten van de verdachten in hun woning in hun kamer aangetroffen werden door de politie.

Door de schat te tonen, werd het vertrouwen bij de slachtoffers gewekt om de spullen te kopen. De voorwerpen zijn niet van goud. Dit bleek bij een onderzoek. De ene persoon die tot nu toe aangifte heeft gedaan, betaalde een groot geldbedrag in Amerikaanse dollars. Toen de oplichters weer hun slag wilden slaan, werden zij door de recherche van het bureau Geyersvlijt aangehouden en de 'schat van goud' die zij bij zich hadden, is in beslag genomen. Zo kwam deze zaak aan het rollen. Wijnhard doet op 19 juni uitspraak in deze zaak.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May