Leraren Natin in protest voor vrouwen bij DNA
15 May 2014, 15:27
foto
Protesterende leraren worden toegesproken door assembleelid Carl Breeveld (DOE).


Leraren van het Natuur Technisch Instituut (Natin), aangevoerd door voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) en andere collega’s hebben vandaag een protestactie uitgevoerd bij het gebouw van De Nationale Assemblee. Aanleiding is wat zij noemen de vrouwonvriendelijke behandeling van niet alleen minister Ashwin Adhin van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) maar ook van directeur Robert Peneux en andere toppers. Daarbij wordt ook de naam genoemd van onderdirecteur Ashok Rambali.

De actie concentreerde zich rond de inhouding van lesurenvergoeding van vrouwelijk docenten die in verwachting zijn. Van deze vrouwen wordt de vergoeding, als zij zwanger zijn, niet uitbetaald. De mening van de leiding van de top bij Minov is dat zij dan geen effectieve arbeid verrichten. De protesterende docenten geven aan dat die maatregel niet geldt voor hun mannelijke collega’s. Daarnaast wordt er met verschillende maten gemeten. ‘Waar praten ze over, de heer Rambali is bijna zes maanden ziek geweest en is over de gehele periode normaal uitbetaald als docent”, zegt een lerares.

De actie bleek succesvol te zijn. Nadat verschillende parlementariërs de groep hadden toegesproken, onderbrak assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de vergadering die gaande was om de groep te woord te staan. Eerder op de ochtend had Simons al in de vergadering aangegeven dat vandaag, Internationale Dag van het Gezin, een goed moment is om de positie van vrouwen te gedenken. Nog voordat zij de vergadering schorste, deed zij wederom een beroep op de regering met antwoorden te komen over gevallen die zich voordoen waarbij de positie van de vrouw steeds in gedrang komt.

Overleg morgen
Simons wist protesterende docenten te kalmeren en nodigde hen uit voor een spoed onderhoud, morgen op haar kantoor. Daar zal ook de parlementaire commissie van Onderwijs en die van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) aanwezig zijn. De leraren kregen Simons aan hun kant in hun eis voor gelijke rechten voor vrouwen. Zij en andere parlementariërs toonden begrip voor deze actie.

Valies zegt dat morgen bij het gesprek niet alleen deze kwestie, maar ook alle andere zaken rond het onderwijs op tafel gelegd zullen worden.
Valies deelt mee dat de BvL moe is van de houding van minister Adhin en van Peneux tegen vrouwen. Hij beschuldigde de minister er ook van vakbondsonvriendelijk te zijn. Een docent legt uit dat in de kwestie van het inhouden van gelden, er steeds gesproken wordt van overuren, terwijl dat niet het geval is. Normaal hebben de leraren een salaris gebaseerd op 28 lesuren. Door het tekort aan docenten worden er meer uren gemaakt. In de structuur van betaling staat dit genoteerd als lesuren vergoeding en niet als overuren. Ook weigert het Minov vervoerstoelage te geven voor pendeldiensten, tussen de vier dependances van het Natin.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May