Pigot vraagt SRD 50 miljoen extra voor topsport
14 May 2014, 18:00
foto
Assembleelid Hesdy Pigot


Assembleelid Hesdy Pigot (Nieuw Front/NPS) pleit voor een verhoging van het budget van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken met SRD 50 miljoen. Dit voor een betere ondersteuning en ontwikkeling van de topsport. Deze topsporters die meestal in het buitenland trainen, wonen en studeren kunnen volgens hem alleen stand houden, wanneer zij optimale financiële ondersteuning krijgen van hun land.

De parlementariër die drie kinderen heeft die behoren tot de topsporters in Suriname en in het buitenland wonen en studeren, zegt dat de kosten voor een topsporter jaarlijks US$ 50.000 bedragen. Sinds 2008 krijgen topsporters een bedrag van het ministerie van Sport -en Jeugdzaken van jaarlijks US$ 10.000. De resterende US$ 40.000 worden betaald door de universiteit, mits de studieresultaten goed zijn en een deel door de ouders.
Pigot zegt dat er grote verschillen zijn in de verstrekking van de gelden door het ministerie. Er zijn topsporters die US$ 20.000 krijgen, sommigen ontvangen wel US$ 31.000, maar er zijn ook topsporters die maar een klein bedrag krijgen van US$ 4500. Pigot wil dat hierin en gelijke structuur komt. In Amerika, Cuba en Nederland studeren er ongeveer 30 topsporters. Pigot zegt zijn oproep te doen namens andere ouders omdat de nood voor goede verzorging en studeren erg hoog is.

De NPS-parlementariër vindt dat moet worden afgestapt van de leuze ‘niet het winnen is belangrijk maar het meedoen’. Er moet dan ook veel meer in de sport geïnvesteerd worden. Vergeleken met het budget van andere landen in de regio, is het vogens Pigot dan ook begrijpelijk dat de prestaties van Suriname veel minder zijn. “Suriname heeft op dit moment zeer talentvolle sporters op verschillende takken van sport. Helaas kunnen wij het talent niet verder in Suriname ontwikkelen door het ontbreken van de doelmatige faciliteiten en sterke competities’, zegt Pigot. Hij noemt als voorbeeld de zwemmer, Yael Touw Ngie Touw, die landelijk en regionaal vrijwel alles gewonnen heeft wat er te winnen valt. In Suriname zelf is er gen uitdaging meer en competitie voor de zwemmer en zou hij zich in het buitenland verder moeten ontwikkelen, maar kost dat behoorlijk wat geld.

Mankementen
Pigot vraagt ook aandacht naar de besteding van middelen op het ministerie voor de afvaardiging en deelname aan grote internationale sportevenementen. De aandacht en de besteding van de middelen moet meer gaan naar spelen waar Surinamers goed in zijn. In de begroting van 2014 is SRD 10 miljoen opgebracht voor de Consude Games en de Gymnasiale. “Ik vraag de minister via u voorzitter wat de Consude Games tot nu toe hebben gekost, omdat de minister met veel trots in zijn stem aangeeft dat Suriname met zeventig sporters heeft deelgenomen en zes bronzen plakken heeft gewonnen. Van de Gymnasiale heb ik geen resultaat gehoord. Ik vraag dan ook of er een evaluatierapport beschikbaar is waaruit kan worden opgemaakt of de middelen niet anders dan wel beter kunnen worden besteed”, zei Pigot.

De parlementariër noemt het zeer verwonderlijk en zelf onthutsend dat de grootste sportevenementen ter wereld zoals de Olympische Spelen, De Pan American Games, De CACSO Games, De Jeugd Olympische Spelen en de Wereld Kampioenschappen niet voorkomen op de begroting van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Deze evenementen moeten volgens hem alsnog in de begroting worden opgenomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May