Negentig ambtenaren zitten op Chinese les
14 May 2014, 08:00
foto
Ambtenaren volgen de eerste les. (Foto: René Gompers)


Met het luiden van de schoolbel is op dinsdagavond een begin gemaakt met de cursus ‘Chinees voor Surinaamse Ambtenaren’. Negentig overheidsdienaren van verschillende ministeries doen mee aan het leerprogramma. De cursisten zullen in zes maanden in het Mandarijn kunnen converseren. Dit project wordt voor het eerst gehouden.

De lessen worden verzorgd op de Chinese school van Kong Ngie Tong Sang (KNTS). De openingshandelingen zijn gepleegd door de Chinese ambassadeur Yang Zi Gang en onderdirecteur van Onderwijs Roy Narain. De interactie met de Chinezen wordt groter en intenser merkte Yang Zi Gang op. “De behoefte om het Chinees te leren en de Chinese cultuur te leren kennen, groeit. Om aan deze vraag te voldoen is in samenwerking met de Surinaamse overheid begonnen aan de conversatielessen.” Het Mandarijn is de meest besproken taal in China. “Een taal leren is de beste manier om een land te leren kennen. Door het Mandarijn zul je gegarandeerd een beter beeld krijgen van de Chinese cultuur en het modern China.”

Er worden jaarlijks aan studenten zes complete studiebeurzen voor een bachelor- en mastersopleidingen aangeboden door China. Ambtenaren worden ook in de gelegenheid gesteld om aan ruim zestig trainingen mee te doen in China. Narain is erg ingenomen met het project. "Het beheersen van een taal zal ons een stap dichter brengen bij het begrijpen van elkaars samenlevingen", zei Narain namens Onderwijsminister Ashwin Adhin. De bewindsman kon door de assembleevergadering niet aanwezig zijn. Schoolleider van KNTS Jimmy Lim moedigde de cursisten aan. “Men zegt dat Chinees moeilijk is maar waar een wil is, is een weg” sprak Lim de landsdienaren toe. “Ik geloof dat jullie de Chinese taal zullen beheersen. Ik kijk nu al uit naar het volgende leerjaar.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May