Belfort geen voorstander verzelfstandiging rechterlijke macht
12 May 2014, 18:00
foto
Minister Edward Belfort van Justitie en Politie vandaag in De Nationale Assemblee. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie (JusPol) is er geen voorstander van dat de rechterlijke macht wordt verzelfstandigd en daardoor ook een eigen budget krijgt. Hij respecteert de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en vindt dat juist met een verzelfstandiging die onafhankelijkheid in het gedrang zou kunnen komen. “Het gevaar dat we riskeren is dat de rechterlijke macht een dependance wordt van het buitenland”, zei Belfort zonder verder hierover in details te treden.

Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) vindt deze opmerking van Belfort beledigend en onverantwoord. Volgens haar heeft het verzelfstandigen van de rechterlijke macht niets te maken met het buitenland. Aan Starnieuws legt zij uit dat van de drie machten: wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, alleen de laatste, ook in de praktische uitvoering van haar werk niet zelfstandig is en nog voorkomt op de begroting van een ministerie. Wijdenbosch en ook Harish Monorath (Nieuw Suriname) hebben in de eerste ronde gepleit voor een eigen budget voor de rechterlijke macht. Belfort zegt liever niet dieper in te gaan op deze kwestie maar het liever in een comité generaal te bespreken in het parlement.

Belfort deelde mee dat na de afronding van de Raio-opleiding in november dit jaar, acht kandidaten in aanmerking komen voor benoeming en beëdigdiging tot rechter. Zij zullen voor de tweede maal wederom een antecedenten- en milieuonderzoek moeten ondergaan. “De regering is een verantwoordelijke regering en zal geen personen benoemen tot rechter die daarvoor niet in aanmerking komen”, stelde Belfort. Ook wordt gekeken naar het opstarten van een verkorte opleiding voor personen die tenminste vier jaar ervaring hebben binnen de rechtspraak, om die op te leiden tot rechter. JusPol heeft intussen een procedure ingezet voor het aantrekken van meer griffiers en deurwaarders bij het Hof van Justitie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May