Hok en SWM: Waterprijs moet worden verhoogd
11 May 2014, 04:00
foto
Het waterproductiestation te Kwarasan.


Om de gemeenschap van schoon drinkwater te blijven voorzien zal de prijs voor deze dienst omhoog moeten gaan. De samenleving moet helpen bij het bepalen van een redelijke prijs. Dit deelde minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Jim Hok mee bij het activeren van een waterproductiestation te Kwarasan. Het station is het resultaat van een samenwerking tussen de dienst Watervoorziening van NH, de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en de Werkgroep Herstructurering Huisvestingssector.

Het productiestation is gebouwd ten bate van het woningbouwproject op Hanna’s Lust. Er is een hoofdbuis aangelegd naar het project, nieuwe waterbronnen zijn geboord en is het vermogen van de bestaande zuiveringsinstallatie opgevoerd. Het project heeft ruim US$ 2 miljoen gekost, laat Sven Sjauw Koen Fa, directeur van SWM optekenen. De hele omgeving kan voorzien worden van schoon water. Ook de opkomende woningprojecten in de omgeving zullen probleemloos aangesloten kunnen worden. Sjauw Koen Fa pleitte voor het uitbreiden van het waterstation te Van Hattemweg. “Als dat uitgebreid wordt, zullen we meer dan 20.000 huishoudens van schoon water kunnen voorzien.”

Minister Hok gaf aan dat de productiekosten van schoon water hoger liggen dan wat er betaald wordt. “Het kost bijna SRD 3 om één kubieke meter schoon water te leveren. Maar het wordt voor SRD 1,80 verkocht. Kijk naar het verschil. Waar moet dat vandaan komen?” Minister Hok gaf aan dat de SWM bezig is met het uitbreiden van het waternetwerk. De voorziening wordt geoptimaliseerd en voor moeilijke gebieden zoals Commewijne is het ministerie bezig de problemen op te lossen. Maar om de voorziening op lange termijn te garanderen zal er wat gedaan moeten worden aan de prijs. “We willen niet dat het bedrijf kapot gaat. We zullen samen moeten nadenken hoe we dit gaan aanpakken. We moeten een manier vinden op dit op te lossen", zei Hok.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May