Bevolking actief betrekken bij Tigri
10 May 2014, 04:00
foto


Naar aanleiding van het standpunt van de Surinaamse regering dat aan de Guyanese regering duidelijk is voorgehouden dat het Tigri-gebied Surinaams grondgebied is en de beslissing van de regering dit vraagstuk samen met Georgetown langs diplomatiek overleg op te lossen, omdat alleen zo een duurzame oplossing gevonden kan worden, wenst VHP Nederland het volgende te verklaren:

VHP Nederland juicht het toe dat de regering dit grensdispuut op de politieke agenda heeft geplaatst en niet de oplossing van het niets doen wenst te bewandelen. Met de regering is VHP Nederland van mening dat gebruik van geweld geen optie is om geschillen op te lossen; in plaats daarvan zou Suriname gebruik kunnen maken van vreedzame methoden voor geschillenbeslechting, zoals diplomatieke conflictbeslechting, arbitrage of rechtspraak. Bij de oplossing van de grensgeschillen elders in Latijns-Amerika hebben economische overwegingen en economische integratie een rol gespeeld bij het vredesproces.

De Surinaamse grenskwesties hebben ook indirecte economische consequenties. Het conflict tussen de Guyana’s sleept zich al decennialang voort en heeft al die tijd niets of nauwelijks iets opgeleverd. Tegen de achtergrond van de politiek-economische verschuivingen in een snel veranderende wereld en het besef dat de Guyana’s evenmin in staat zullen zijn om op eigen kracht antwoord te geven aan de uitdagingen van de huidige internationale tendensen, zullen zij bij het zoeken naar oplossingen van hun grensconflict, hun samenwerkingsverbanden elders in Latijns-Amerika moeten intensiveren en verder moeten uitbreiden.

Grensinstituut
De standpunten van de buurlanden liggen inmiddels ver uit elkaar. Hoe langer wordt gewacht met de verschillende grensgeschillen, hoe moeilijker het zal worden een oplossing te vinden, vooral wanneer natuurlijke rijkdommen in het gebied zouden worden ontdekt. In het belang van de effectieve ontwikkeling van Suriname, zullen grenskwesties niet langer op hun beloop moeten worden gelaten.

Om zijn grenskwesties te bestuderen, beleid te ontwikkelen en te bewaken, zou Suriname naast een grenscommissie, een Grens Instituut dienen op te richten en dit orgaan met deze taken moeten belasten. Dit Grens Instituut zou de Surinaamse bevolking op de hoogte dienen te houden over het ontstaan en verdere ontwikkeling van de Surinaamse grenzen en grensgeschillen. Suriname zal over de grenskwesties niet alleen stille diplomatie dienen te bedrijven, maar ook burgerdiplomatie dienen te stimuleren, waarbij zijn bevolking actief wordt betrokken.

Suriname doet er goed aan om een lange termijn visie te ontwikkelen voor het oplossen van zijn grenskwesties, waardoor contemporaine nationalistische gevoelens kunnen worden gekanaliseerd en bijvoorbeeld ondergeschikt kunnen worden gemaakt aan het streven naar groeiende welvaart op langere termijn.


VHP Nederland
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May