Abdoel: Staatsschuld is enorm gedaald
07 May 2014, 02:00
foto


Terwijl de oppositie stelt dat de staatsschuld enorm is toegenomen, schetst assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) een totaal ander beeld in De Nationale Assemblee. Op basis van cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld per 28 februari 2014 is de binnenlandse schuld gedaald van 17.2% naar 9.2%, terwijl de buitenlandse schuld ook niet is toegenomen. Abdoel is voorzitter van de vaste assembleecommissie voor Financiën.

Abdoel wijst er op dat het aangaan van staatsschulden is vastgelegd in de Wet op Staatsschuld. Hierin is het obligoplafond aangegeven van zowel de binnenlandse- als buitenlandse schuld. De binnenlandse schuld mag niet meer zijn dan 25% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) en de buitenlandse schuld mag 35% van het BBP niet overschrijden. Abdoel heeft dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling meegedeeld dat er een enorme daling is.

Een van de redenen van de afname van de binnenlandse staatsschuld is het rationaliseren van de overheidsrekeningen bij de Centrale Bank van Suriname, zegt Abdoel. Hierdoor nam de druk op het betalen van debetrente af. Hij vraagt aan minister Andy Rusland van Financiën om dit verder toe te lichten.
Volgens de wet op staatsschuld mag de totale staatsschuld 60% van bet BBP bedragen. Er zal volgens Abdoel kapitaal geleend worden voor de participatie binnen de goudindustrie. "Zal onze economie deze schuld kunnen dragen? Ik ben er zeker van dat wij nog altijd binnen het obligoplafond van de buitenlandse schuld zullen zijn. Maar zullen wij het kunnen aflossen? Hoe kijkt de overheid hiernaar?", zijn enkele vragen die Abdoel heeft gesteld over de staatsschuld.

De eerste ronde voor het parlement is dinsdagavond afgesloten. De regering komt donderdag aan het woord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May