Herrenberg pleit voor vernieuwing binnen vakbeweging
02 May 2014, 04:00
foto
Henk Herrenberg


Ex-vakbondsleider en diplomaat Henk Herrenberg vindt dat de introductie van ondernemingsraden in bedrijven de medezeggenschap van werknemers in bedrijven kan vergroten. Hij vindt dat de vakbeweging zich moet moderniseren. Hij hield een lezing voor de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) aan de vooravond van de Dag van de Arbeid.

Herrenberg heeft een boek gepubliceerd in 2011 over ondernemerschap. Volgens zijn onderzoek werd er al rond 1975 door vakbondsleiders in Suriname al over medezeggenschap in bedrijven gesproken. Hiervan is niks terecht gekomen. De spreker wees op de voordelen van ondernemersraden voor de arbeidsverhoudingen binnen bedrijven. Deze voordelen zouden zowel voor de werkgevers als voor de werknemers van de bedrijven gelden. Dat volgens Herrenberg ondernemersraden hun weg nog niet hebben gevonden in bedrijven in Suriname is te wijten aan het feit dat er nog talrijke misvattingen bij vertegenwoordigers van de arbeiders bestaat over wat een ondernemersraad is.

Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu, die ook aanwezig was, wees de spreker er op dat ook volgens afspraken met de Arbeidsorganisatie ILO een wet op de ondernemersraad gedragen zou moeten worden door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en van de vakbeweging. Dit zou betekenen dat er nog flink wat lobbywerk zou moeten worden verricht om deze kwestie te realiseren. Herrenberg heeft ook aan een plan B gedacht. Hij merkt op dat de Belgische onderneming die recentelijk het staatsbacovenbedrijf heeft overgenomen in overleg met de vakbond de eerste ondernemingsraad in Suriname zou kunnen introduceren. In België bestaan ondernemersraden al tientallen jaren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May