PSV constateert op 1 mei nog steeds 'verdeel en heers'
30 Apr 2014, 11:30
foto


De PSV heeft in verband met de Dag van de Arbeid op 1 mei, een verklaring uitgegeven. In de verklaring wordt teruggeblikt op de oprichting van de PWO en de verworvenheden van pater Weidmann die een strijder is geweest voor het verkrijgen van vakbondsrechten door arbeiders.

"Nu wij wederom staan aan de vooravond van de viering van een Dag van de Arbeid op 1 mei a.s. ontkomen wij er niet aan om te memoreren hoe de Surinaamse arbeider tot deze dag is gekomen. Als PSV’ers denken wij terug aan de oprichting van de PWO op 15 februari 1948, door de Eerwaarde Pater Leonardus Josephus Weidmann en aan de eerste grote arbeidersoptocht
welke hij op 1 mei 1952 heeft georganiseerd in samenwerking met Vakbondleiders uit de SWO - Surinaamse Werknemers Organisatie, SMU- Surinaamse Mijnwerkers Unie, de SWF- Surinaamse Werknemers Federatie. Hier heeft de arbeider in georganiseerd verband zijn eerste resultaten geboekt.

Wij denken eveneens terug aan de verworvenheden van Weidmann,
waaronder de introductie van de CAO, waarvan hij de kennis met medewerking van de Surinaamse Regering in het buitenland mocht opdoen. Ook Eliazer, Bruma, Derby, Ment en Bilgoe hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Vandaag is de CAO o.a. leidraad voor onderhandelingen tussen arbeiders en werkgevers. Onze gedachten gaan ook uit naar andere grote arbeidersleiders uit het verleden, die de strijd voor de werkende klasse hun strijd maakten zelf met inzet van eigen leven. Intolerantie en totaal onbegrip voor het mensenrecht van de zijde van bewindvoerders is hen ten deel gevallen. Hulde aan hen. Hun bijdrage mag
nimmer vergeten worden.

Samenwerking vakbond en politiek
Pater Weidmann was er vanaf de jaren veertig duidelijk in zijn standpunt, dat vakbond en politiek niet konden samengaan. Hij geloofde wel in een samenwerking tussen de beide belangenorganisaties. Hij zei er steeds van dat vakbond en politiek niet elkaars tegenpolen zijn, maar vullen elkaar aan. Bekend van Weidmann is het PWO Manifest geworden welke gepresenteerd werd op
8 augustus 1948, waarin hij de proletariaat toestand identificeerde als bezitloosheid: de werknemer heeft geen ander middel van bestaan, dan zijn dagelijkse arbeid en zijn wekelijks loon, daar is geen bezit, geen spaarbankboekje, geen reservekapitaal zolang hij werk heeft, heeft hij die week of die maand een redelijk bestaan.

Door bestaansonzekerheid, is hij volkomen afhankelijk van het bedrijf. Heeft het bedrijf hem niet meer nodig, wordt hij ziek of invalide, dan is hij verder aangewezen op de barmhartigheid van anderen. Weidmann zag de oplossing in de bedrijfsraad, een interne organisatie waarin arbeiders en werkgevers gezamenlijk het bedrijf leiden en hij stelde duidelijk dat, wil de bedrijfsraad vertrouwen hebben, dan moet hij gekozen worden, niet benoemd.

De verkiezing moet zodanig worden georganiseerd, dat massapsychose is uitgesloten. Niet de hardste schreeuwers en beste reclamemakers moeten op deze verantwoordelijke posten geplaatst worden, maar mensen met karakter en eerlijkheid. Wij zijn wel wat opgeschoten in de loop der jaren, maar constateren nog steeds een beleid van verdeel en heers zijdens Overheid en andere werkgevers. De PSV roept wederom op dat de gelederen worden gesloten om het grotere doel te bereiken.

De PSV wenst aan alle arbeiders, in het bijzonder de PWO-ers een bezinningsvolle Dag van de Arbeid 2014 toe. "
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May