Ameerali vindt zuivering sfeer rond ziekenhuizen nodig
29 Apr 2014, 14:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali aan de regeringstafel. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Vicepresident (vp) Robert Ameerali heeft in De Nationale Assemblee vandaag de gelegenheid aangegrepen om sfeer in de ether te zuiveren rond de ziekenhuizen. Hij deelde mee dat vanaf 2010 diverse stappen zijn ondernomen om orde op zaken te stellen. Door invoeren van Fiso zouden de ziekenhuizen in problemen zijn gekomen. De regering is toen ingesprongen met SRD 6 tot SRD 8 miljoen per maand. Er moest een schuldverrekening komen, maar dit is niet gebeurd omdat de overzichten uitgebleven zouden zijn.

Ameerali zei dat het bedrag is opgelopen naar SRD 14.5 miljoen per maand, maar er is geen verrekening en verantwoording gekomen. In juni vorig jaar is volgens de vp een serie gesprekken gevoerd met de ziekenhuizen. Toen is ook aangegeven dat per januari de voorschotten die gegeven werden naar nul teruggebracht zouden worden. Per 1 oktober zijn de ligdagtarieven van het Staatsziekenfonds (SZF) verhoogd met SRD 100. SZF moest eerst met het ministerie van Financiën verrekeningen plegen over belastingafdrachten. Maandelijks betaalt de overheid een suppletie aan de ziekenhuizen. De suppletie van het eerste kwartaal van dit jaar wordt eind van de maand betaald.

Marktconform tarief
De raad van ministers zal het tarief van Sociale Zaken ook fors verhogen. "Bijna marktconform", deelde Ameerali mee. De vp haalde aan dat terwijl de ziekenhuizen klagen, Academisch Ziekenhuis Paramaribo kwam met een schuld van SRD 50 miljoen die de regering moet betalen. Het gaat voornamelijk om schuld van medische specialisten. Uit onderzoek blijkt dat van de 120 specialisten 15 de helft van het geld opsoupeert. Deze kwestie is ook met de Vereniging van Medici in Suriname besproken. Ameerali zei dat zolang specialisten geen vast salaris zullen ontvangen, dit probleem zal blijven bestaan.

Door de invoering van de basiszorgverzekering voor kinderen tot 16 jaar en seniorenburgers, is het aantal ligdagen van patiënten van Sociale Zaken van 14.000 naar 8.000 gedaald. Nu mogen patiënten zelf kiezen waar ze liggen en welke specialisten zij consulteren. Voor 5000 ligdagen in 's Lands Hospitaal wordt SRD 1.9 miljoen aan voorschotten betaald, terwijl voor St. Vincentiusziekenhuis voor 180 ligdagen SRD 2 miljoen moet worden neergeteld volgens de vp. Over het tekort aan medicamenten zei Ameerali dat dit niet ligt aan de betaling van de overheid aan de ziekenhuizen. Er was een achterstand in levering, maar die wordt ingelopen. De ziekenhuizen hebben voor ruim drie weken voorraad. Er wordt vanuit de overheid controle uitgeoefend op de efficiency in ziekenhuis bij de behandeling van patiënten van Sociale Zaken. Ameerali zei dat de gemaakte afspraken met de ziekenhuizen wordt nagekomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May