Chefs tonen hun kunnen bij Nationale Culinaire wedstrijden
28 Apr 2014, 12:30
foto
Lorenzo Harper is de chef of the year 2014.


Lorenzo Harper is de chef of the year geworden bij de Suriname Chefs Association (SCA), Nationale Culinare wedstrijden 2014. Op de tweede plaats eindigde Benedicto Cataggatan en nummer drie werd Gilbert Wirjomoenawi. Pastry chef of the year werd Xaviera Mijnhijmer terwijl David Deul de Bartender of the year in de wacht sleepte. Deze groep zal Suriname vertegenwoordigen bij de Taste of the Caribbean In Miami in 2015 en 2016. Makkelijk had de jury het niet en moest ook heel goed letten op de details qua presentatie en smaak van gerechten om de winnaars te bepalen.

De wedstrijden hadden een vlot verloop. De participanten moesten zich om twee uur aanmelden op het terrein van Suit N.V. om hun voorbereidingen te treffen. Tegen vier uur mochten zij beginnen met koken. Even leek het erop alsof de landelijke stroomuitval roet in het eten zou gooien. Maar de participanten die op elektriciteit hadden gerekend als hulpmiddel om hun gerechten te bereiden, wisten creatieve oplossingen te bedenken. De meesten waren ook binnen de wedstrijd tijd klaar waardoor zij geen last hadden van de duisternis die snel intrad doordat er nog geen stroom was in de vooravond. Helaas heeft de organisatie het plan om het publiek te laten proeven van de gerechten niet kunnen uitvoeren gezien andere zaken prioriteit hadden door de stroomuitval. Niettemin heeft men verschillende creaties mogen aanschouwen op de presentatie tafel.

Volgens Patrick Woei, voorzitter van de SCA, is de activiteit behalve om het nieuwe culinaire team te selecteren ook bedoeld chefs in de gelegenheid te stellen wedstrijdervaring op te doen. Naast goed te koken moeten de chefs ook hygiënisch en netjes werken en weten hoe hun gerechten aan het eind te presenteren. Arnold Fredrik, de trekker van de activiteit, kijkt tevreden terug. “Op een paar schoonheidsfouten na is het evenement goed afgewerkt. De participanten, jury en de organisatie hebben hun best gedaan om dit resultaat te leveren.”

Behalve een plek in het culinaire team kregen de winnaars ook een certificaat, een cadeaubon voor de winkel Aubergine en een exemplaar van de nieuwste editie van Victuals Magazine. Zij mogen ook het fundraising diner van het huidige culinaire team vandaag in hotel Krasnapolsky bezoeken om zo alvast een beeld te krijgen wat hun te wachten staat over enkele maanden. Zij moeten in elk geval twee jaren als een eenheid trainen en oefenen voor hun deelname aan de buitenlandse competitie.

Kevin Headley
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May