ABS presenteert tweede fase resultaten volkstelling
26 Apr 2014, 16:00
foto
ABS-directeur Iwan Sno overhandigt de resultaten van de volkstelling aan een bestuursambtenaar. (Foto: Ivo Rosseels)


Het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) heeft nog meer cijfers van de laatste volks- en woningtelling gepresenteerd. Dit is de tweede publicatie van drie delen. In het eerste deel werden Paramaribo en Wanica besproken; in deel drie volgen de binnenlanddistricten Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini.

Bij de census zijn er steeds factoren die meespelen waardoor cijfers soms niet helemaal het juiste beeld weergeven van de realiteit. "Zo is het moordcijfer volgens de telling bijzonder hoog, terwijl als we dat vergelijken met de cijfers over Suriname van een internationaal bureau dan blijkt dat wij een bijzonder laag moordcijfer hebben". Directeur Iwan Sno van het ABS vermoedt dat dit ligt aan een mogelijk verkeerde interpretatie van de vraag tijdens de enquêtering.

Nickerie heeft het grootste aantal mensen dat slachtoffer is geweest van een misdrijf of misdaad. Factoren als moord, mishandeling, diefstal en oplichting zijn hierin berekend. Er is een facet waarin Para toch boven Nickerie uitkomt en dat is het aantal slachtoffers van beschietingen. Het westelijk district heeft ook positief stemmende cijfers; er zijn weinig milieuproblemen. Dit geldt ook voor Para.

Nickerianen is het tweede best verbonden district met de buitenwereld via internet. 6,2% van het totaal aantal huishoudens heeft ADSL. De Coronianen staan het hoogst genoteerd met 7,7% van het totaal aantal huishoudens. Het minst verbonden via ADSL is Para, maar uit de cijfers blijkt dat de mensen via mobiel of tablet vaak op internet zijn. Coronianen staan ook aan kop als het gaat om sport. Trimmen en balsporten staan hoog aangeschreven, gevolgd door Nickerie. In Saramacca zijn de minste sporters.

Het werkloosheidscijfer in de actieve leeftijd (15 tot 65 jaar) ligt het hoogst is Coronie met 14,5 percent. Dit is haast dubbel zoveel als het percentage van het daarop volgende district Para met 7,7%. Mensen in Para zijn het hoogst opgeleid van alle rurale districten. 'Slechts' 65 percent van de bevolking heeft er een Mulo-diploma of lager.

Ivo Rosseels
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May