Ook Medische Zending luidt de noodklok
23 Apr 2014, 18:00
foto


Door het uitblijven van de subsidie voor de gezondheidszorg in het binnenland is de Medische Zending gedwongen haar dienstverlening naar haar doelgroep in het binnenland voorlopig aan te passen. Er kan geen babyvoeding in blik worden gekocht. In alle 56 klinieken van de zending in het binnenland is dit product nu schaars aanwezig.

Indien de situatie voortduurt, zullen ook andere diensten in gevaar komen, zoals preventieve diensten waaronder vaccinaties, screening op baarmoederhalskanker en borstkanker, voorlichtingsactiviteiten en op den duur medische behandeling, specialistische missies naar het binnenland en medicatieverstrekking. Spoedeisende hulp zoals spoedtransport naar Paramaribo, zal zo goed en zo kwaad als mogelijk tot het laatst nog worden uitgevoerd, maar ook hiervoor kan op termijn niet altijd garantie gegeven worden, zegt de Medische Zending.

De organisatie ontving enkele weken geleden de subsidie van 2014 over de maand januari, waarmee de achterstallige betaling van schulden gedeeltelijk kon worden ingelopen. Over de maand februari, maart en april is nog niets ontvangen en het is niet duidelijk wanneer de subsidie kan worden tegemoet gezien.

De minister van Volksgezondheid heeft toegezegd met zijn collega van Financiën in contact te treden hierover; de Medische Zending zegt nog op een reactie te wachten. “Hoewel het er naar uitziet dat in de gehele gezondheidszorg er een financiële crisissituatie heerst, zal in de eerste lijn, die de poortfunctie vervult voor de zorg, dit op de meest uitgebreide wijze voelbaar zijn. Voor april kunnen de salarissen nog worden uitbetaald, maar zonder verandering in de situatie zijn de salarissen van mei niet gegarandeerd”, benadrukt de organisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May