Tekort aan ureum leidt tot schade aanplant
11 Aug 2010, 19:30
foto


Door het nijpende tekort aan ureum zullen heel wat landbouwers een geringe opbrengst hebben. Het gewas staat al in bloei en er is al geruime tijd een schaarste aan ureum. Als het aanplant niet op tijd bemest wordt, dan beschikt de plant niet over voldoende grondstoffen om voldoende zaad te produceren.
Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zegt dat de boeren eerst onderling het probleem probeerden op te lossen. “Ze hebben van elkaar geleend. Zo kwamen zij elkaar tegemoet. Ze hadden niet gerekend dat de schaarste twee maanden zou duren. We hebben alarm geslagen bij de diverse instanties en zijn nog steeds wachtende”, aldus Oemraw.

Volgens Oemraw worden de boeren steeds voor de gek gehouden. Aanvankelijk werd er door Atcar gesteld dat de landbouwers eerst met geld moesten komen. Daarna zouden ze, binnen korte tijd, over ureum kunnen beschikken. Hij merkt op dat de boeren forse bedragen hebben moeten neertellen, maar nog steeds niet over ureum kunnen beschikken. “Ruim 80 procent van de boeren zit met dit probleem nu. De landbouwers zullen inkomstenderving hebben, waardoor ze hun schulden niet kunnen aflossen”, meent de SPBA- voorman.

Jogeshwar Nageswar zegt dat zijn gewas in bloei staat, maar hij niet over ureum beschikt. Hij zegt al geruime tijd betaald te hebben, maar de levering vindt niet plaats. Ook Prakash Maheshwar zit met dit probleem. Hij heeft een partij ureum voor SRD 200 per zak opgekocht. Zelfs voor dat bedrag kan hij nu het product nergens vinden. Hij betreurt het dat de overheid niets aan dit probleem doet. Hij vindt dat de overheid dit probleem in de hand heeft gewerkt. “Ineens werd er door de LVV-minister aangekondigd dat er een deal met Venezuela is gesloten voor ureum tegen een beter prijs. De handelaren willen dan niet opgescheept zitten met hun voorraad en hebben niet veel kunstmest geïmporteerd. En zo is de schaarste ontstaan”, zegt de landbouwer.

Parlementariër Prem Lachman (Mega Combinatie/Nieuw Suriname) heeft veel klachten van boeren gekregen. Hij zegt dat de mogelijkheid bekeken wordt om ureum vanuit Guyana te betrekken. Volgens Lachman zou dit een snelle oplossing zijn, waardoor het gewas van de boeren gered kan worden. De landbouwers hebben aangegeven, dat ze steeds aan hun lot worden overgelaten. Bovendien vinden ze dat er te lichtjes met de problemen in de rijstsector wordt omgesprongen.

(Wanita Ramnath)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May