Historisch crisisberaad Maduro en oppositie
11 Apr 2014, 16:30
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro (m) kijkt naar de oppositieleiders aan het begin van een bijeenkomst in het Miraflores presidentieel paleis in Caracas. (Foto: AP)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de oppositieleiders ontmoet in crisisgesprekken die een einde moeten brengen aan de wekenlange protesten. Maduro heeft zijn aartsrivaal oppositieleider Henrique Capriles in een zes uren durende beraad ontmoet. Vervolggesprekken zijn gepland voor dinsdag.

De bijeenkomst tussen de twee partijen is tot stand gekomen door bemiddeling van de ministers van Buitenlandse Zaken van Zuid -Amerikaanse landen. In februari begonnen protesten over de stijgende criminaliteit. In de afgelopen weken zijn die protesten uitgegroeid tot massale anti-regeringsdemonstraties. Het aantal doden dat daarbij is gevallen, is intussen gestegen tot 40.

Maduro heeft tijdens de ontmoeting met de oppositieleiders benadrukt dat een overeenkomst met hen uitgesloten is. “Er zijn hier geen onderhandelingen, geen overeenkomsten. Waar we naar zoeken is een model van vreedzame coëxistentie, van wederzijdse tolerantie,” zei hij. Het staatshoofd heeft de protesten omschreven als onderdeel van een “fascistische door de VS gesteunde complot tegen hem.”

Geen respect
Hij zei dat elke vorm van een formele overeenkomst met de oppositie hem een “verrader van het Chavismo”, het socialistische platform van zijn voorganger Hugo Chavez, zal maken. Maduro heeft de oppositie opgeroepen af te zien van geweld.

Capriles, die bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar ternauwernood werd verslagen, heeft benadrukt dat de oppositie geen staatsgreep wil tegen de regering. “ We willen geen staatsgreep. We willen geen explosie in de straten”, zei hij. “Of deze situatie verandert of barst. Ik hoop dat het verandert, want ik wil geen geweld.” Capriles heeft Maduro ervan beschuldigd geen respect te hebben voor het Venezolaanse volk.

“Hoe ga je het land vragen om u te accepteren als je de helft van het land fascisten noemt of je ze bedreigd?”, vroeg hij. “Ik denk dat het heel moeilijk is om een land te regeren waar de helft van de mensen tegen u is.” De gesprekken gisteren zijn live uitgezonden op de televisie.

Vredestichters
Paus Franciscus heeft een brief gestuurd waarin hij zijn steun betuigt aan de gesprekken. "Ik dring er bij u op aan niet te blijven steken in het conflict van het moment, maar stel je open voor elkaar om ware vredestichters te worden,” luidt de brief van de rooms-katholieke leider die is voorgelezen op de vergadering.

Venezuela is sterk verdeeld tussen voor- en tegenstanders van Maduro, die de presidentsverkiezingen vorig jaar nipt van Capriles heeft gewonnen. De economie van het olierijke land is ernstig verzwakt, nu de voorraden in het afgelopen jaar zijn opgeraakt. Het land kampt met voedseltekorten en stijgende inflatie die toenemende onrust veroorzaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May