Interpol-topper brengt historisch bezoek aan Suriname
28 Mar 2014, 01:00
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie en Ron Noble, secretaris-generaal van Interpol. (Foto: René Gompers)


"Een historisch moment." Zo beschrijft korpschef Humphrey Tjin Liep Shie het bezoek van Ron Noble, secretaris-generaal van Interpol aan Suriname. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Interpol en Suriname dat de top van de internationale politie organisatie op bezoek is. Hoewel het een bliksembezoek betreft, zijn er vruchtbare gesprekken gevoerd. Noble en Tjien Liep Shie hebben op een persconferentie meegedeeld dat de samenwerking op technologisch vlak binnen niet al te lange tijd versterkt en uitgediept zal worden.

Met de hulp van Interpol zullen er enkele specialistische eenheden en systemen worden opgezet. Om de criminaliteit via internet aan te pakken zal er een afdeling Cybercrime en Cybersecurity worden opgezet. Een 'passport screening system' zal helpen om verdachte individuen te signaleren. Het systeem scant het paspoort op echtheid en status. Hierdoor zijn heel wat mensen die met gestolen of valse paspoorten reisden in de kraag gevat of de toegang tot een land geweigerd, gaf Noble aan.

Drugs en mensenhandel grootste zorg
Tjin Liep Shie voegt eraan toe dat de Surinaamse politie toegang krijgt tot het 'Integrated Ballistic Information System' van Interpol. Dit is verzamelde informatie over vuurwapens en munitie. "Dit stelt onderzoekers in staat om aan de hand van gevonden hulzen te weten met welk vuurwapen er geschoten is", illustreerde Tjin Liep Shie. "Belangrijk hierbij is dat alle wapens geregistreerd moeten worden". Tjin Liep Shie gaf aan dat de door KPS verzamelde vingerafdrukken toegevoegd zullen worden aan de database van Interpol. Het gaat om 30.000 vingerafdrukken die door de tijden heen verzameld zijn.

Er is al een hechte samenwerking met Interpol op het gebied van DNA-onderzoek. Maar juridisch zal er in eigen huis nog veel moeten gebeuren om dit instrument vaker in te zetten, merkte Tjin Liep Shie op. De lijst van Surinaamse verdachten en vermisten wordt regelmatig bijgewerkt en opgestuurd naar Interpol. Er zitten momenteel 64 Surinamers op de internationale 'wanted' lijst van Interpol deelde Noble mee. Hij gaf aan dat de grootste zorg in de regio is om de drugscriminaliteit en mensenhandel in te dammen. Daarover zijn er ook gesprekken gevoerd. Regelmatig komen er deskundigen van Interpol om het korps te trainen in het bestrijden van drugs en mensenhandel.

Noble deelde mee dat Suriname participeert in 'Operation Jupiter'. Dit is een project om nagemaakte producten en de producenten daarvan op te sporen en te identificeren. De schuldigen zullen hierbij in beeld gebracht worden om 'namakers' te ontmoedigen. Hiermee moet er een bewustwordingscampagne voor de samenleving gehouden worden.
Momenteel is men bezig een 'App' te ontwikkelen die consumenten in staat zal stellen om zelf producten te scannen op echtheid en informatie van de producent.
Noble is donderdagmorgen aangekomen en is in de avond vertrokken naar Amsterdam, Nederland.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May