Houtunie stelt ultimatum
26 Mar 2014, 10:00
foto
Leden van Algemene Surinaamse Houtunie tijdens de persconferentie. Rechts voorzitter Andre Soeltaansingh. (Foto: Raoul Lith)


De Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu) zal de verhoging van SRD 20,- per hectare aan concessierecht per jaar niet te betalen. De regering heeft de verhoogde tarieven in november 2013 vastgelegd in een beschikking die vanaf 1 januari 2014 is ingegaan.

Andre Soeltaansingh, voorzitter van de Houtunie, zegt dat de verhoging eenzijdig is doorgevoerd. “Er is niet gecommuniceerd met de ondernemers die in de sector werkzaam zijn,” vertelt hij op een persconferentie. Soeltaansingh merkt op dat er een spiraal effect volgt als de concessiehouders op basis van deze verhoging hun activiteiten doorvoeren. “Dat betekent dat de consument minimaal dertig procent meer op de prijs voor gezaagd hout zou moeten betalen.”

Een andere zaak die de Ashu-voorzitter dwars zit is dat de tariefsverhoging alleen geldt voor concessiehouders. Zo geldt het tarief niet voor een belangrijke groep bosexploitanten van gemeenschapsbossen, waarover veel dorpen beschikken. De tariefsaanpassing is niet van toepassing op deze groep en dat is niet eerlijk, benadrukt Soeltaansingh.

Een maand geleden is er een overleg geweest over dit onderwerp tussen de vertegenwoordigers van de houtsector (Ashu, KKF, Asfa), de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, en vicepresident (vp) Robert Ameerali. “De vp heeft tijdens dit gesprek beslist dat die verhoging van SRD 20 recht overeind blijft staan. Volgens de vp biedt die wet voldoende openingen waardoor het een beetje dragelijker kan worden voor die bosbouwsector,” legt Soeltaansingh uit. Drie juristen hebben afzonderlijk mogelijkheden voor ons gezocht. Allen geven ze aan dat er geen opties zijn.

De Houtunie is niet tegen de verhoging van het tarief. ”Maar we willen om de tafel zitten en samen besluiten nemen over een bedrag. De regering kan niet eens uitleggen hoe ze op die SRD 20 zijn gekomen,” zegt de Ashu-voorzitter. Er is op 6 maart een brief gestuurd naar de vp om ontvangen te worden. Een antwoord op het schrijven is nog uitgebleven. Er is contact gemaakt met het kabinet van de president. “We kunnen begrip opbrengen voor zijn drukke werkzaamheden. Er is maandag gebeld met het kabinet en er is toen aan ons gezegd dat er twee adviseurs van de president met ons gaan praten. De unie heeft een deadline van een week gesteld voor reactie op haar schrijven. Komt er geen reactie, dan zal de unie overgaan tot acties. De persconferentie is maandag gehouden.


Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May