Sapoen installeert commissie voor beter handelsverkeer
25 Mar 2014, 08:00
foto
Minister Raymond Sapoen te midden van de leden van de commissie. (Foto: Raoul Lith)


Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie (HI) heeft een 'Trade Facilitation Committee' geïnstalleerd. “Het heeft alles te maken met het vergemakkelijken van het handelsverkeer. Wanneer het lang duurt voor een importeur of exporteur om zijn zaken af te handelen, komt het je economie niet ten goede", benadrukt Sapoen.

De procedures voor de export en import van goederen moeten zo makkelijk, transparant, eenduidig en simpel zijn. Dit moet volgens de minister uiteindelijk leiden tot meer efficiëntie en minder kosten. Het product wordt daardoor ook goedkoper. Vooral voor de landen met een kwetsbare economie is het belangrijk dat de regels helder en duidelijk zijn. “Douane procedures zijn vaak heel gedifferentieerd en dat bemoeilijkt het verkeer. In deze tijd van e-commerce is het een uitdaging voor veel ontwikkelingslanden om op een bepaalde standaard de procedures, en alles wat daarmee samenhangt, te brengen.”

Integratie
“De wereldgemeenschap is het unaniem erover eens dat standaardisatie een van de instrumenten is om de economie van vooral de lidlanden van de Wereld Handels Organisatie, die behoren tot de kwetsbare economie, te laten integreren binnen het systeem. Dit zal moeten leiden tot een flexibele import- en exportstroom en meer werkgelegenheid.”

Sapoen merkt op dat er al veel investeringen gepleegd zijn in bijvoorbeeld het wegennetwerk en opslag. Ook het uitbaggeren van de rivier moet nog komen. “Je hebt een vlotte en efficiënte haven, maar wanneer het aankomt op het inklaren van de goederen en alle procedures die daarmee gepaard gaan, moet het er ook even efficiënt aan toe gaan. Alle schakels waarlangs het moet gaan voor het bij de klant komt, moeten zo snel en goedkoop mogelijk gebeuren,” stelt Sapoen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May